Nieuwe basis VS voor kust van Okinawa

De Amerikaanse marine krijgt een vliegveld op een kunstmatig eiland voor de kust van het Japanse eiland Okinawa om de overlast van de grote Amerikaanse militaire aanwezigheid op het eiland te verminderen.

Dit heeft de gouverneur van het eiland gisteren officieel voorgesteld, ondanks protesten tegen dit nieuwe plan.

Verzet tegen de Amerikaanse bases op Okinawa kwam in 1995 tot een uitbarsting na de verkrachting van een 12-jarig meisje door drie Amerikaanse militairen. Leider van het verzet was de toenmalige gouverneur en onder druk gezet besloten de regeringen van Japan en de VS tot de sluiting van de grootste bron van overlast: een helikopterbasis midden in een woongebied. De VS eisten echter in ruil een andere locatie op het kleine, overbevolkte eiland, waar al 20 procent van het grondgebied in handen van het Amerikaanse leger is en dat de grootste Amerikaanse mariniersbasis buiten de VS herbergt. De keuze is nu gevallen op een locatie in zee voor het dorp Nago, ook al stemde de bevolking van dit dorp in 1997 in een referendum tegen de komst van het helikoptervliegveld.

De Japanse regering tracht het verzet tegen Amerikaanse bases met geld af te kopen. En met de hoogste werkloosheid van het land blijkt de bevolking van Okinawa hiervoor gevoelig. Een jaar geleden bracht de regering de toenmalige gouverneur – leider van het verzet tegen de bases – een verkiezingsnederlaag toe door het eiland economische steun te beloven als de regeringskandidaat zou winnen. Hetzelfde gebeurt nu bij het dorp Nago, dat ,,ontwikkelingsgeld'' krijgt als het de komst van de helikopterbasis accepteert, naast het werk dat de bouw van de nieuwe basis al zal opleveren. In ruil hiervoor is braafheid vereist. Een afgevaardigde van de regeringspartij gaf onlangs een onverbloemd dreigement af tijdens een bezoek aan Okinawa: ,,Bedrijven die onrust veroorzaken, kunnen opdrachten wel vergeten.'' Het gemeentebestuur lijkt nu bereid de uitkomst van het referendum van 1997 te negeren. Woedende demonstranten verzamelden zich gisteren direct voor het gemeentehuis.

Onderdeel van het `omkoop-programma' van de Japanse regering is ook de aanwijzing van het dorp Nago als locatie voor de top van de regeringsleiders van de G7 (de zeven grootste industrielanden) komend jaar. Omdat er absoluut geen faciliteiten in het dorp zijn voor een dergelijke bijeenkomst wordt momenteel hard gebouwd aan hotels en andere voorzieningen die lokale bouwbedrijven geen windeieren leggen.

De bouwnijverheid biedt werk aan tien procent van de beroepsbevolking en is de belangrijkste steunpilaar van de regerende Liberaal Democratische Partij.