Nederlandse portemonnee zit vol

De meeste Nederlanders hebben een volle portemonnee. Er zit gemiddeld honderd gulden aan contanten in en zes betaalpasjes, meldt het onderzoeksbureau EIM.

De helft van alle Nederlanders vindt de eigen portemonnee zelf ook aan de volle kant. Toch kunnen aparte pasjeshouders maar een minderheid bekoren, want 66 procent van de Nederlanders bewaart kaarten en contant geld samen in één portemonnee. Mannen doen hun `plastic' vaker dan vrouwen in zo'n houder, ouderen vaker dan jongeren.

Van de zes plastic kaarten die de Nederlander gemiddeld op zak heeft zijn er twee om geld op te nemen of in winkels te betalen. Overigens ziet ongeveer een vijfde van de Nederlanders er niet tegenop tien of meer plastic kaarten met zich mee te zeulen, zo bleek het EIM.

Het onderzoeksbureau kwam er ook nog achter dat de helft van alle Nederlanders de kaarten niet zomaar in de portemonnee steekt, maar dat doet volgens een bepaalde volgorde. Die is meestal gebaseerd op de frequentie van gebruik. Kaarten met een betaalfunctie hebben een streepje voor.

Achttien procent vindt het uiterlijk van een plastic kaart belangrijk. Jongeren geven minder om dat uiterlijk dan ouderen. (ANP)