Nederland tegen akkoord voor visserij

De Europese ministers voor visserij hebben afgelopen nacht overeenstemming bereikt over een steunregeling voor de visserijsector.

Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben tegen het voorstel gestemd waardoor Nederland de toegezegde subsidie vooralsnog niet mag gebruiken.

Lidstaten moeten van de Europese Unie omwille van de visstand hun vloot inkrimpen. Zij krijgen daarvoor financiële compensatie. Met dat geld moeten ze een deel van de visserijvloot opkopen. De EU spreekt van een `warme sanering.'

Op basis van de regeling heeft Nederland voor de komende zeven jaar recht op 31 miljoen euro (ruim 68 miljoen gulden). Nederland wil echter niet meewerken aan de `warme sanering'.

De Nederlandse vloot is volgens staatssecretaris Faber (Landbouw, Natuurbeheer en Visserij) al een moderne en rendabele vloot. Om die reden ziet de Nederlandse regering weinig in een opkoopregeling. Faber heeft altijd gepleit voor zogenoemde `vernieuwbouw' van de vloot. Zij wil het subsidiegeld daarvoor gebruiken, in plaats van vernietiging van goede schepen. Nederland geeft de voorkeur aan omschakeling naar andere, voor het milieu vriendelijkere visserijtechnieken. Gelijktijdig zou capaciteit moeten worden ingeleverd.

De EU is tegen deze vorm van sanering. Volgens de Europese Commissie levert de Nederlandse manier onvoldoende reductie van de vloot op. Na vier ministerraden met volgens Faber `eindeloze discussies' waren Europese Commissie noch de andere lidstaten bereid in te schikken en een uitzondering te maken voor Nederland.

Een woordvoerder van het ministerie stelde vanmorgen dat een fysieke reductie van de Nederlandse vloot niet interessant is. ,,Wij hebben onze eigen, door de EU goedgekeurde maatregelen om aan de quota te voldoen'', aldus de woordvoerder. Nederlandse vissers moeten een aantal dagen per maand aan wal blijven en worden daar door hun collega's binnen de zogenoemde Biesheuvelgroepen op gecontroleerd. Zo blijven zij binnen de door de EU vastgestelde quota.

Het systeem van opkopen van capaciteit geldt al enige jaren. Nederland heeft meermalen een bedrag opengesteld voor vissers die zich willen laten uitkopen. Daar was echter weinig animo voor.

De Europese landbouwministers houden vast aan de vannacht overeengekomen steunregeling. Nederland krijgt het subsidiebedrag alleen als dat wordt gebruikt voor de `warme sanering'.

Een woordvoerder van Faber zei vanmorgen dat opnieuw een opkoopregeling voor vissers zal worden opengesteld, maar dat Nederland daar niet veel van verwacht.

Faber heeft na afloop van de Visserijraad een gesprek met Eurocommissaris Fischler (Landbouw) aangevraagd. Zij wil hem nog een keer uitleggen waarom ook het Nederlandse systeem voor subsidie in aanmerking komt. Ook zei ze met de Nederlandse vissers te gaan praten om te kijken hoe de voorwaarden voor de steun toch nog kunnen worden gehaald. Wanneer het gesprek plaatsvindt is nog niet bekend.