KRANTENSTRIPS

Wie denkt dat met Kamagurka en Gary Larson het arsenaal van buitenissige stripkarakters is uitgeput, die kent de cartoonstrip Red Meat van Max Cannon nog niet. De sadist Milkman Dan, Bug-eyed Earl, die babyhamsters eet als ontbijt, Ted Johnson, de zwaardrinkende excentrieke familievader, de in de goot geraakte detective Stiff Tracy en een priester die door god in de maling wordt genomen: in de categorie halve garen dulden zij nauwelijks concurrenten.

De dertiger Max Cannon werd in Engeland geboren en heeft als kind van een beroepsmilitair met zijn familie (drie broers) in diverse staten van Amerika gewoond, voordat hij in Tucson Arizona terechtkwam. Daar debuteerde hij tien jaar geleden met Red Meat in het studentenblad van de Universiteit van Arizona. Toen de censuur toesloeg, verhuisde de strip naar de Tucson Weekly. Daarna ging het snel en inmiddels wordt de strip gepubliceerd in zo`n zestig Amerikaanse alternatieve weekbladen en universiteitskranten.

,,Ik houd me niet bezig met actuele gebeurtenissen of met popcultuur en ik vermijd politiek als de pest. Interpersoonlijke politiek, daar gaat het allemaal om. Ik probeer iets te maken dat over 20 jaar nog grappig is, nog net zo grappig als nu. Ik wil de mensen laten lachen zonder ze met een stok op hun hoofd te slaan. Het gaat over de dingen die mensen doen, waarbij ze niet willen toegeven dat ze dat doen of zeggen. Wreedheid, sadisme, hardvochtigheid, buitenissigheid: kortom de essentie van humor'', aldus Cannon in een interview. De titel van de strip geeft zijn visie op de mensheid weer: Red Meat, rood vlees, mensen zijn in wezen rood vlees. Max Cannon tekent zijn freaky helden op de Macintosh-computer in een minimalistische en statische stijl, met vaak slechts subtiele wijzigingen per plaatje. Gecombineerd met de absurde teksten levert dat een onuitwisbaar beeld op, waarbij de lezer vaak hardop moet lachen, om daarna te ontdekken dat deze humor blijft schrijnen.

Of zoals de stripfiguur Erwin B. Wallace, alias The Mysterious Mr. Wally, het adequaat omschrijft: ,,Possibly the only comic strip in America that uses a chainsaw to tickle your funny bone.'' De twee tot nu toe verschenen boeken met selecties van de stripafleveringen – Red Meat en More Red Meat – behoren in Amerika tot de best verkochte cartoonstripboeken en de televisie-muziekzender MTV onderhandelt over een tekenfilmversie.

(Red Meat op Internet: www.redmeat.com. Tekst Dik Rondeltap)