Krajicek voelt zich ongemakkelijk op reservebank

Vandaag begint in Hannover het WK tennis. Richard Krajicek voert de reservelijst aan. ,,Ik reken erop dat ik kan spelen.''

Keurig in pak verscheen Richard Krajicek gisteren bij de loting voor de ATP World Championships in Hannover. Maar of de reserve van het WK deze week ook nog in tenniskleding valt te bewonderen, is afhankelijk van de fysieke gesteldheid van zijn concurrenten. Krajicek zal vooral het medische rapport van de aan zijn rug geblesseerde Pete Sampras aandachtig bestuderen. Hoewel de 28-jarige Amerikaan sinds zijn afmelding voor de US Open slechts één partij heeft gespeeld, treedt hij vandaag in de Hannover Messe toch aan voor zijn WK-duel tegen de Braziliaan Gustavo Kuerten.

In de zogeheten `rode groep' staat tevens de beladen confrontatie tussen Sampras en Andre Agassi, de ongenaakbare nummer één van de wereld, op het programma. Als het tenminste zover komt. ,,Sampras hoeft van mij niet door zijn hoeven te zakken'', zei Krajicek met een ironisch lachje. ,,Maar ik hoop wel dat Kuerten hem vandaag flink laat lopen. Ik heb me in elk geval op het WK voorbereid alsof ik moest spelen. Ik reken erop dat ik toch één of twee keer in actie kan komen.''

Met eigen ogen constateerde Krajicek dat een andere patiënt inmiddels geheel lijkt hersteld van zijn enkelblessure. Voor eigen publiek wil Nicolas Kiefer per se deelnemen aan het WK voor de beste acht tennissers van 1999. ,,Kiefer had zich desnoods op een brancard naar de baan laten brengen'', veronderstelde Krajicek. Een beetje ongemakkelijk voelt hij zich wel op de reservebank. ,,Ik heb aanvankelijk getwijfeld of ik wel als reserve naar Hannover wilde komen. Het is een nieuwe ervaring, maar ik wil er niet depressief van worden.''

Desondanks heeft Krajicek voldoende redenen om met gemengde gevoelens terug te kijken op dit seizoen. Op de website van de hoofdsponsor van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennisbond (KNLTB) verklapte de 27-jarige Hagenaar vorige week dat hij tijdens de US Open opnieuw last had gekregen van zijn linkerknie. ,,Ik wilde dat in New York niet als excuus aanvoeren voor mijn nederlaag in de kwartfinales tegen Kafelnikov'', zei Krajicek gisteren. ,,Maar ik heb met pijnstillers moeten spelen. Voor het toernooi in Wenen heb ik me op Papendal laten behandelen door sportarts Peter Vergouwen. Hij schrok van de sterk verminderde spierspanning in mijn linkerknie.''

Krajicek bleek last te hebben van een peesontsteking. ,,Ik had mijn lichaam enigszins verwaarloosd, omdat het aanvankelijk zo goed ging.'' Nu hanteert hij dagelijks een elektronisch apparaatje om de doorbloeding van de pees te bevorderen. Maar ook geestelijk heeft Krajicek dit jaar flinke klappen opgelopen. Zijn beroerde gravelseizoen zette de toon voor wat hij ,,het meest teleurstellende jaar uit mijn carrière'' noemt.

Krajicek had wellicht te hoge verwachtingen na zijn goede prestaties in 1998. ,,Ik dacht een volwassen mens en een gerijpte tennisser te zijn'', mijmerde hij. ,,Ik veronderstelde dat ik definitief tot de top-5 van de wereld kon behoren. Daarom deed het zoveel pijn dat ik na mijn overwinning in het Super 9-toernooi van Key Biscayne en het toernooi van Londen niets meer heb laten zien.'' Na zijn afgang in Parijs Bercy tegen het Australische servicekanon Mark Philippoussis had Krajicek in gedachten al afscheid genomen van het voor hem deprimerende tennisjaar.

Via de achterdeur krijgt hij wellicht een herkansing op het WK in Hannover, al heeft Krajicek in feite nergens recht op. Hij dankte zijn invitatie als reserve aan de afmelding van Marcelo Rios, die zich aan het bekken moest laten opereren. Krajicek heeft het vizier dan ook al gericht op volgend jaar als hij zijn rentree maakt in de Davis Cup én aan de Spelen van Sydney deelneemt. Toch is zijn enthousiasme voor het Olympische tennistoernooi danig bekoeld. Als het Nederlandse Davis Cupteam in februari van Duitsland wint, is Australië in april mogelijk de volgende tegenstander. Met als vervelende consequentie voor Krajicek: ,,Dan moet ik volgend jaar dus drie keer naar Australië.''

De Internationale Tennisfederatie probeert zoveel mogelijk toptennissers naar Sydney te lokken door ze ATP-punten in het vooruitzicht te stellen. Krajicek heeft echter niet het idee dat zijn loopbaan pas is voltooid met een olympische medaille. ,,Ik beschouw de Spelen toch vooral als een atletiektoernooi'', zei Krajicek. En met een spottende blik in zijn ogen: ,,Je kunt het winnen van Wimbledon niet vergelijken met het behalen van een gouden medaille. They are not in the same league. Het is niet eens dezelfde sport.''