Kleine fondsen brengen leven op het Damrak

Het aandeel van het amusementsconcern Endemol heeft vanmorgen op een kalme Amsterdamse effectenbeurs een record bereikt van 45,50 euro. Dat was te danken aan de levensechte soap-serie Big Brother.

Endemol heeft vanmorgen bij de aandeelhoudersvergadering de eerder uitgesproken verwachting voor de stijging van de winst (15 tot 20 procent) bevestigd.

Dat het aandeel al voor opening van de vergadering omhoogschoot en de stijging van gisteren voortzette was echter te danken aan Big Brother en de strategie voor de Internetmedia. In de loop van de aandeelhoudersvergadering vlakte de koers weer wat af. Endemol noteerde rondom het middaguur 43,75 euro, een winst van ruim 4 procent.

Big Brother is in Nederland een groot televisiesucces en bovendien is Endemol er eerder in deze maand in geslaagd om het format verkopen aan het Duitse RTL. Big Brother heeft de beleggers verzoend met het aandeel Endemol, dat kort na de beursintroductie uit de gratie raakte en dit jaar een laagste koers noteerde op 25 euro.

,,Het is een beetje verontrustend dat beleggers Big Brother nodig hebben om Endemol te waarderen'', zei analist B. Siebrand van SNS Securities vanmorgen tegen het persbureau Reuters: ,,De onderneming heeft geweldige mogelijkheden met zijn Internetstrategie en tv on demand door zijn catalogus.'' In die catalogus zitten ongeveer 400 programma-formats. Endemol heeft een aparte divisie opgezet (Endemol.com) om deze rijkdom te verzilveren.

De Amsterdamse effectenbeurs als geheel was bijzonder rustig en wist minder dan andere Europese beurzen te profiteren van de hogere slotstand van het Dow-Jonesgemiddelde gisteravond in New York. De AEX-index, de belangrijkste graadmeter op het Damrak, noteerde rondom het middaguur 1,39 punt hoger 602,96 punten.

In deze betrekkelijke rust, zonder belangrijk bedrijfsnieuws, konden kleinere fondsen schitteren. Endemol was het duidelijkste voorbeeld, maar Alpinvest was vanmorgen de grote winnaar. De Belgische investeringsmaatschappij Gimv kondigde aan de Nederlandse branchegenoot te willen overnemen voor 1,6 miljard gulden. Dat leverde een koerswinst op van 5,80 euro op 19,40, een vooruitgang met 43 procent.

Onder de hoofdfondsen boekte kopieerconcern Océ met 4,4 procent op 18,71 euro vanochtend de grootste stijging. Unilever boekte bijna 4 procent winst op 55,05 euro. Akzo steeg 1,10 euro naar 42,30 euro. Koninklijke Olie moest echter 1,03 euro inleveren op 60,67 euro.

De lokale markt kende behalve Alpinvest nog een hoogvlieger, Ajax. De tv-zender Fox 8 zou voor 10 tot 100 miljoen gulden de uitzendrechten van de wedstrijden van de Amsterdamse voetbalclub willen kopen. Dat leverde Ajax een koerswinst van 1,80 euro op, een vooruitgang van maar liefst 21 procent. Toch is Ajax een stuk verwijderd van de koers waarop de club vorig jaar naar de beurs ging.