Iraaks besluit stopzetting export doet olieprijs stijgen

De olieprijs is gisteren tot het hoogste niveau in de afgelopen negen jaar gestegen door een besluit de export van ruwe olie te stoppen. Op de termijnmarkt in Londen werd gisteren 25,67 dollar voor een vat olie (159 liter) betaald, 60 dollarcent hoger dan het slot van vrijdag. Vanochtend opende de markt met een notering van 25,54 dollar per vat.

Irak bevestigde gisteren de export van olie stop te zetten uit protest tegen een Amerikaanse actie binnen de VN-Veiligheidsraad. Volgens Bagdad oefenen de VS druk uit op de overige leden van de Veiligheidsraad om een resolutie te aanvaarden die de wapeninspecties in Irak weer op gang moeten brengen. De resolutie wordt voorbereid in het kader van verlenging van het `olie-voor-voedsel' akkoord tussen de VN en Irak.

Zaterdag verwierp Irak al een voorlopige verlenging van dit akkoord door de Verenigde Naties. Bagdad wil zo snel mogelijk af van het akkoord en van de economische sancties.

Sommige leden van de Veiligheidsraad, zoals Rusland, China en Frankrijk, bepleiten een verzachting van de sancties, maar de Amerikanen verzetten zich daartegen. Om druk uit te oefenen op de VN kondigde Irak aan het laden van olietankers in de Turkse havenstad Ceyhan en in de Golf stop te zetten.

Olie-analisten zeggen dat het verlies van de circa 2,2 miljoen vaten olie die Bagdad tot gisteren exporteerde, de huidige krappe aanvoer op de wereldmarkt van 75 miljoen vaten verder beperkt. Omdat tegelijkertijd de olievoorraden afnemen door de gestegen vraag bij het begin van de winter, reageren de termijnmarkten in New York en Londen met een forse prijsstijging

De olieprijzen waren de laatste maanden al fors gestegen doordat de OPEC-landen zich vrij streng houden aan de afspraken die ze eerder dit jaar maakten over productievermindering.

De grootse olie-exporterende landen maakten nog vorige week bekend zeker tot eind maart en mogelijk nog daarna aan dat beleid vast te houdenom de prijs op peil te houden en hun inkomsten te verzekeren. (Reuters)