HUSSAARTS & VAN LOHUIZEN

Oude mannetjes gaan dood, dat weet een kind. Maar wat vinden zulke mannetjes daar eigenlijk van? In het geheel gezongen toneelstuk voor kinderen vanaf zes jaar Van drie oude mannetjes die niet dood wilden, nu op cd, wordt een brief bezorgd die de laatste levensdag aankondigt van de grijsaards Diederik, Joanthan en Olivier (Ferdi Janssen, Robert van Leeuwen en Kees van der Vooren). Zou de brief van de koningin komen of van Onze Lieve Heer misschien?

Zwartgallig is deze muzikale vertelling helemaal niet, eerder komisch, maar de cd mist gelukkig de opgelegde olijkheid van veel muziek voor kinderen. Guus Ponsioen, die eerder ondermeer liedjes schreef voor Willem Wilmink en Ivo de Wijs, componeerde meeslepende muziek bij alle fasen die de heertjes doormaken, van woede tot berusting aan toe. Tussen de drie mannen onderling heerst niet de veronderstelde harmonie van het parkbankje. Marimba, contrabas en accordeon vallen elkaar voortdurend in de rede.

Uit de teksten van Suzanne Van Lohuizen blijkt dat de dood een raadsel is, voor bejaarden net zo goed als voor kinderen. Van Lohuizen beheerst perfect het kinderlijke idioom. Hoe ziet de dood er eigenlijk uit? `De dood is een man in een zwarte mantel/hij is gemaakt van alleen maar botten', zingt Ferdi Janssen. De mannen menen nog veel te doen te hebben: een piratenschip enteren, een kameel berijden. Dan valt de theepot. Zijn einde verzoent de drie met hun lot in het prachtige `Dag theepot': `Lapsang souchong of ceylon/er was geen thee die jij niet kon'. Een cd om om te lachen en te huilen, bijvoorbeeld op schoot bij een van je grootouders.

Hussaarts & Van Lohuizen/Het Paleis: Van drie oude mannetjes die niet dood wilden. Te bestellen voor ƒ25,- incl. via (020) 627 75 55.