`Grozny wordt niet bestormd'

Het Russische leger is niet van plan de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny te bestormen en te veroveren. Dat heeft de Russische opperbevelhebber, generaal Anatoli Kvasjnin, gisteren gezegd.

Volgens Kvasjnin heeft het leger Grozny voor tachtig procent omsingeld – de Tsjetsjenen houden het op zestig procent – en zal die omsingeling midden december worden voltooid. Daarna, aldus de generaal, zal het leger de stad innemen zoals het eerder de Tsjetsjeense steden Goedermes en Atsjkoi-Martan heeft ingenomen: door onderhandelingen met de vertegenwoordigers van de inwoners, die eerst moeten leiden tot de aftocht van de Tsjetsjeense strijders uit de stad. ,,De mensen zelf helderen hun zaken met de rebellen in de stad op, en wij helpen hen daarbij'', aldus Kvasjnin. Een bestorming komt er niet. In de oorlog van 1994 tot 1996 heeft het Russische leger de stad na een langdurige belegering en beschietingen wel ingenomen. Daarbij vielen duizenden doden en werd Grozny verwoest.

Volgens het Russische persbureau Interfax beheerst het Russische leger de toegangswegen tot Grozny vanuit het noorden en westen en gedeeltelijk ook de toegangsweg vanuit het oosten. Het leger zou nu verder werken aan de omsingeling en zich verder concentreren op de stad Oeroes-Martan, een belangrijk bolwerk van de Tsjetsjenen ten zuiden van Grozny dat vanochtend zwaar werd gebombardeerd. In Grozny hebben zich tussen drie- en vijfduizend Tsjetsjenen verschanst. Ze zijn uitgerust met luchtdoelgeschut, luchtdoelraketten, granaatwerpers en lichte wapens.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch beschuldigde gisteren het Russische leger van excessief geweld in Tsjetsjenië. De Russische aanvallen, aldus de organisatie, zijn willekeurig. De artillerie beschiet burgerdoelen. Verder lieten hulporganisaties in het naburige Ingoesjetië gisteren weten dat de situatie van de 217.000 Tsjetsjeense vluchtelingen elke dag slechter wordt. Veel vluchtelingen leven in geïmproviseerde tenten, treinwagons en vervallen gebouwen, ze komen kleding tekort en velen krijgen geen enkele vorm van hulp. Velen hebben tbc. (Reuters, AFP, AP)