Fox wil sportkanaal

De televisiezender Fox heeft plannen voor de oprichting van een sportzender. De omroep wil op het gesloten sportkanaal, waarvoor per maand vijftien tot twintig gulden abonnementsgeld zal worden gevraagd, onder meer wedstrijden uit het betaalde voetbal uitzenden.

Of de sportzender er komt, hangt af van de vraag of Fox de uitzendrechten van het betaalde voetbal krijgt. De rechter bepaalde onlangs dat thuisspelende clubs de rechten bezitten en die individueel mogen exploiteren. Fox heeft Ajax onlangs een voorlopig aanbod gedaan van enkele tientallen miljoenen gulden voor de rechten op alle thuiswedstrijden, zo blijkt uit het televisieprogramma Zembla dat vanavond wordt uitgezonden.

De clubs in het betaalde voetbal, verenigd in Eredivisie NV, hebben de rechten voor samenvattingen van wedstrijden tot medio 2001 verkocht aan de NOS. Met de betaalzender Canal Plus werd een contract tot medio 2002 afgesloten. De opbrengst, bijna zeventig miljoen gulden per jaar, wordt verdeeld over de clubs. Ook clubs in de eerste divisie delen in de opbrengst. Feyenoord, Ajax en PSV vinden dat ze gezien hun sportieve prestaties en de belangstelling van kijkers voor hun verrichtingen te weinig krijgen. Feyenoord kreeg dit jaar zo'n zes miljoen gulden, Ajax vijf miljoen gulden.

Fox heeft de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met Feyenoord, Ajax en PSV over uitzendrechten na het aflopen van de bestaande contracten. Ook zijn gesprekken gevoerd met Eredivisie NV. Volgens de directie heeft Fox zowel belangstelling voor de rechten van de gehele eredivisie als voor exclusieve contracten met de topclubs. De zender wil één wedstrijd op het open net uitzenden als lokkertje voor andere wedstrijden op de betaalzender. Fox, onderdeel van het mediaconcern NewsCorp van Rupert Murdoch, zendt nu al wekelijks twee wedstrijden uit de eerste divisie rechtstreeks uit. Ook andere zenders zoals SBS en Canal Plus voeren gesprekken met de clubs.

Onderzoekers van bureau KPMG adviseerden de topclubs vorige week in een rapport de rechten niet individueel te exploiteren, omdat dit de kleinere clubs in de competitie van een bron van inkomsten zou beroven. De kloof tussen grote en kleine clubs zou dan verder toenemen, aldus KPMG.