Duitsland wil herziening fusieregels

Er moeten in Europa nieuwe regels voor fusies en overnemingen komen. Zo kan een botsing van culturen worden voorkomen, tussen het Anglo-Amerikaanse model en de Duitse consensuspolitiek.

Dat heeft de Duitse minister van Financiën Hans Eichel vandaag bepleit in de Britse zakenkrant Financial Times.

Eichel deed zijn suggestie naar aanleiding van de vijandige overnemingsplannen die het Britse telecomconcern Vodafone Airtouch heeft met het Duitse Mannesmann. Gisteren pleitte bondskanselier Schröder al voor een nieuwe richtlijn van de Europese Unie om vijandige overnames aan banden te leggen. Vodafone heeft voor de overname van Mannesmann het ongekende bedrag van omgerekend 273 miljard gulden over. De benadering van het Britse bedrijf heeft de Duitse politiek stevig in beroering gebracht.

Eichel wil dat er gewerkt wordt aan een gemeenschappelijke bedrijfscultuur, of in ieder geval aan beter vergelijkbare bedrijfsculturen. Een mogelijkheid daarvoor is een wijziging van voorgenomen Europese overnameregels. Die regels zijn er al wel, maar ze worden nog niet in de praktijk gebracht, omdat Groot-Brittannië en Spanje het niet eens zijn over wie het in dat opzicht voor het zeggen heeft in Gibraltar. Eichel wil niet zover gaan dat vijandige overnemingen helemaal worden verboden. ,,We moeten er in Europa aan gewend raken dat bedrijven worden overgenomen door bedrijven in een ander land. In een verenigd Europa mag je niet je nationale troef spelen.'' (KRF, ANP)

Onze correspondent in Brussel voegt hieraan toe:

Eurocommissaris Mario Monti (mededinging) verklaarde gisteren dat een eventuele overname van Mannesmann door Vodafone wegens de omvang van beide bedrijven aan een ,,langdurig onderzoek'' door de Europese Commissie zal worden onderworpen.

Desgevraagd verduidelijkte de woordvoerder van Monti vanmorgen dat het Duitse streven om vijandelijke overnames te bemoeilijken ,,ingaat tegen de Europese overname-richtlijn, waarover in juni na vele jaren overeenstemming werd bereikt. Het zou de zaken weer veel moeilijker maken'', aldus de woordvoerder. De richtlijn is er juist op gericht grensoverschrijdende overnames in de Europese Unie te vergemakkelijken door een minimale harmonisering van regelgeving in de lidstaten. Doorvoering van de richtlijn wordt tegengehouden door onenigheid tussen Groot-Brittannië en Spanje over wie in Gibraltar bevoegd is.