Duitse bouwer gaat failliet, banen in gevaar

Het Duitse bouwconcern Philipp Holzmann heeft vanmorgen faillissement aangevraagd nadat een laatste reddingspoging op initiatief van de politiek vannacht is mislukt. Schuldeisers en financiers konden het niet eens worden over een saneringsplan van het Duitse concern waar bijna 30.000 mensen werken. Dat bondskanselier Gerhard Schröder zich gisteren nog opwierp als `crisismanager' in een uiterste poging het zieltogende concern in Frankfurt te redden, mocht niet baten. In totaal komen door het bankroet van de op één na grootste bouwonderneming van Duitsland 70.000 banen in gevaar.

De gesprekken met de banken, de directie en minister-president Roland Koch van Hessen hebben afgelopen nacht geen resultaten opgeleverd. Faillissement is onafwendbaar, zei bestuursvoorzitter Heinrich Binder, die van `een nederlaag' sprak. Het is de plicht van de regering, zo zei Schröder gisteravond, een poging te ondernemen het concern overeind te houden. ,,Als de gesprekken over een reddingspan mislukken, ben ik bereid op ieder moment persoonlijk met de schuldeisers naar een oplossing te zoeken'', zei hij tijdens een gesprek met de buitenlandse pers in Berlijn.

Volgens Schröder heeft Holzmann, dat nog de oorspronkelijke Rijksdag in 1885 heeft gebouwd, `beslist substantie'. Die boodschap wil de kanselier de banken meegeven. Duitsland heeft een alom gewaardeerd consensusmodel waarbij ondernemingen, banken, personeel en overheid samen economische problemen oplossen, zei Schröder. ,,Het moet ook nu kunnen lukken om samen Holzmann uit de problemen te halen. De banken hebben lang genoeg aan het concern verdiend.''

Schröder wilde echter niets kwijt over eventuele staatssteun voor Holzmann. Het bouwconcern zit door mismanagement en mogelijk fraude tot over de oren in de schulden en heeft ongeveer drie miljard mark nodig om uit de problemen te komen. Er is geen geld meer om de werknemers uit te betalen; het werk op 1.200 bouwplaatsen is plotseling stil komen te liggen. Het voormalige bestuur van Holzmann zou jarenlang miljardenverliezen hebben verzwegen. Justitie in Frankfurt heeft intussen een onderzoek ingesteld.

HOLZMANN: pagina 17