Doden in Niger-delta

Bij een aanval op een dorp in de Niger-delta zijn diverse Nigeriaanse soldaten gedood. Hoeveel is nog niet bekend. De soldaten vielen het dorp Odi aan, omdat zich daar leden van de Ijaw-stam zouden ophouden, die vorige week bij ongeregeldheden tenminste twaalf politiemannen zouden hebben gedood.

De rivierdelta in het West-Afrikaanse land is al langer het toneel van onlusten. Ze hebben enkele honderden mensenlevens gekost en bedreigen de olie-export van het land. In het gebied boren diverse multinationals naar olie, hetgeen milieuschade veroorzaakt. De onvrede van de plaatselijke bevolking hierover wordt vergroot door het feit dat het zo goed als niets van de opbrengst van de olierijkdommen terugziet, dit ondanks enkele beloftes van de regering van president Olusegun Obasanjo om meer in het gebied te investeren.

Door de recente ruzies met dodelijke afloop dreigt de situatie in de rivierdelta nu uit de hand te lopen. Obasanjo zei gisteren het uitroepen van de noodtoestand te overwegen. Daarmee probeerde hij tevens de multinationals tegemoet te komen. Die hebben bij Obasanjo op maatregelen aangedrongen om de rust in het gebied te herstellen.

Ondertussen probeerde de gouverneur van het gebied gisteren de situatie te bagatelliseren. ,,De soldaten zijn alleen in het dorp om gewapende bandieten weg te halen. Ze trekken zich terug zodra ze het gebied hebben gezuiverd van criminelen'', zei een woordvoerder.

Ondertussen hebben Ijaws uit andere dorpen in de delta gedreigd met acties tegen olieinstallaties. ,,Wij zullen niet toestaan dat de federale regering van Nigeria ons uitroeit met wapens die zijn betaald met geld uit bronnen die ons door God zijn gegeven'', aldus een verklaring van de Federatie van Niger Delta Ijaw-gemeenschappen. (Reuters)