De beste voetballer was Kick Wilstra

Nederland heeft geen betere voetballer gekend dan Kick Wilstra. Dat kan ook niet anders, want Wilstra was een fictieve voetballer. In werkelijkheid bestond hij niet. Hij was een gedroomde voetballer, een stripvoetballer uit de jaren vijftig en zestig die de talenten van Kick Smit, Faas Wilkes en Abe Lenstra in zich had verenigd. Aan wondermidvoor Wilstra is in Amsterdam een expositie gewijd.

Elk jongetje dat van voetbal hield, las de stripverhalen van Kick Wilstra. Getekend en van spannende teksten voorzien door Henk Sprenger, striptekenaar uit de school van Marten Toonder. De beeldverhalen van Wilstra speelden voor en na de Tweede Wereldoorlog, in de tijd dat in Nederland het beroepsvoetbal van de grond kwam. Kick, geboren in Veendorp als zoon van de voetbalfanaat Fabe Wilstra, ontpopte zich als een talent dat te groot was voor Nederland. Met zijn fraaie blonde kuif veroverde hij de wereld, zelfs tot in het Maracana-stadion in Brazilië, het land waar in die tijd ook al het mooiste voetbal werd gespeeld.

Overal was Kick de beste, in de Veendorpse VV, in Victoria, in het Nederlands elftal, in Engelse en in Italiaanse clubs. Zijn kopballen waren bijna altijd doeltreffend, zijn passes haarzuiver, zijn passeertrucjes onnavolgbaar en zijn ingooien formidabel ver. Maar bovenal was zijn sportieve gedrag een voorbeeld voor allen. Hij vluchtte in de oorlog naar Engeland, baarde ook daar opzien en speelde de Cupfinal op Wembley. Hij redde vrienden en ook vijanden uit benarde posities en sloeg er op los wanneer een mafiabaas of een Italiaanse voetbalmakelaar hem probeerde te belazeren.

Wilstra was ook een intelligente jongen. Op school was hij altijd de beste, hij studeerde voor ingenieur en leverde zelfs een bijdrage aan de wederopbouw. Hij trouwde met zijn jeugdvriendin Janny Robijn en werd vader van de tweeling Rob en Rudi, sportieve jongens die natuurlijk veel op hun vader leken.

Wie thuis niet Het Parool had en later de Typhoon (in de Zaanstreek), kon gelukkig de in boekvorm gebundelde strips lezen. In totaal verschenen achttien delen op de markt van Avonturen van Kick Wilstra de wondermidvoor tot Kick Wilstra helpt een vriend uit de nood. In 1996 werden alle verhalen herdrukt. Halverwege de jaren zeventig maakte Sprenger een voetbalstrip over Piet Keizer. De verhalen hielden niet lang stand omdat Keizer met voetballen stopte.

Vorige week was de 80-jarige Sprenger aanwezig bij de opening van de expositie van zijn strip- en tekenwerk. In Galerie Lambiek in Amsterdam komt tot januari het gedroomde voetballeven van de wondermidvoor Wilstra tot leven.

Ook is er een Kick Wilstra site: www.dordt.nl/links/voetbal.htm