Consumenten minder positief over economie

De Nederlandse consument is iets minder positief over de economische situatie voor het komende jaar. Dat heeft echter geen gevolgen voor de koopbereidheid. Die blijft onveranderd hoog. Ook producenten zijn vol vertrouwen.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van zijn maandelijkse Conjunctuurtest.

Dat de consument wat minder optimistisch is over het toekomstige economische klimaat is niet ongebruikelijk deze tijd van het jaar. Het aantal ondervraagden dat een verbetering verwacht daalde van 27 procent in oktober tot 22 procent in november. Tegelijk nam het aantal pessimisten toe van 12 naar 20 procent. Het oordeel over de economische situatie in de afgelopen twaalf maanden bleef gelijk.

Volgens het CBS blijft niet alleen de koopbereidheid van de consument onveranderd hoog, maar is de bereidheid om grote aankopen te doen in november zelfs nog wat toegenomen. Normaal mag deze tijd van het jaar juist een daling worden verwacht.

Ook onder industriële ondernemers signaleert het CBS een aanhoudend hoog vertrouwen. Meting van het producentenvertrouwen in oktober – waarvoor ondernemers een oordeel wordt gevraagd over de verwachte bedrijvigheid, de ordervoorraad en de voorraden gereed product – leidt tot een cijfer van 7,3. Dat is een fractie lager dan het in september bereikte record van 7,5. Volgens de producenten in de industrie namen zowel orderontvangst als productie in oktober toe. De laatste keer dat de statistici een negatief cijfer registreerden was in februari van dit jaar, toen de indicator van het producentenvertrouwen op min 1,1 uitkwam.

Uit de Conjunctuurtest blijkt verder dat de ondernemers de komende drie maanden een verdere groei van de productie en een stijging van de verkoopprijzen verwachten. De groei van de orderontvangst en de bedrijvigheid was volgens het CBS het sterkst in de sector consumptiegoederen.

Voor de komende drie maanden verwachten de ondernemers in de industrie, gelet op de hoeveelheid nieuwe orders, verdere groei van de productie. De verkoopprijzen zullen naar verwachting stijgen. Deze ontwikkeling doet zich al voor sinds maart 1999.