Belgische meest invloedrijke vrouw

De Belgische econoom Lutgart van den Berghe is de invloedrijkste vrouw in het Nederlandse bedrijfsleven. Ze is onder meer commissaris bij CSM, ING Groep, en SHV. Dat blijkt uit een top-100 die is samengesteld door `netwerkspecialisten' Marcel Metze en Jos van Hazewijk. De lijst wordt vandaag gepubliceerd in Avanta Magazine, blad voor `vrouwen met ambitie'.

Tweede op de lijst is Linda Chalker barones of Wallasey (commissaris Unilever), derde Louise Groenman (commissaris ABN Amro). Voor de weging van de invloed keken de samenstellers naar de functie van de vrouwen en het eigen vermogen van de onderneming.

Om in de top-100 te belanden is een politieke carrière volgens de onderzoekers ,,bijna een must''; 37 procent was politicus. De helft van de vrouwen in de top-10 heeft een politieke achtergrond. De hoogst scorende is Louise Groenman, die van 1981 tot en met 1995 voor D66 in de Tweede Kamer zat.

Het CDA is in de top-10 zwaar vertegenwoordigd met Tineke Lodders-Elfferich (4; voormalig CDA-voorzitter), Karla Peijs (5, Europarlementariër), Madeleen Leyten-de Wijkerslooth de Weerdesteyn (6, CDA-strateeg) en Yvonne van Rooy (10; oud-staatssecretaris van Economische Zaken). De VVD-vrouwen overtreffen de CDA-vrouwen in de top-100 in aantal, maar niet in niveau. De hoogste VVD'er staat op 14: ex-minister Neelie Kroes (commissaris bij Ballast Nedam, McDonalds Nederland, Nedlloyd, NCM).

Van de top-100 is 15 procent van buitenlandse afkomst. De gemiddelde leeftijd van de vrouwelijke commissaris is 55,3 jaar (bij mannen 61). De vrouwelijke directeuren in de top-100 zijn gemiddeld 47 jaar (57 jaar bij mannen). De financiële wereld springt eruit als werkterrein van de honderd invloedrijkste vrouwen; dertig van hen zijn hier actief. Ook energiebedrijven (23 functies) en afval- en waterbedrijven (elk zes) scoren hoog.