Alpinvest in handen van Gimv

Het Belgische Gimv neemt de Nederlandse investeringsmaatschappij Alpinvest over. Gimv brengt een openbaar bod uit met een waarde van 745 miljoen euro (1,6 miljard gulden). Nog voor het einde van dit jaar moet de overname rond zijn, aldus een bekendmaking van de twee bedrijven vanochtend.

Het Belgische bod van 20,87 euro per aandeel betekent een premie op de aandelenkoers van 55 procent ten opzichte van de koers van afgelopen vrijdag. De koers steeg vanochtend met 43 procent tot 19,40 euro.

Door de overname zegt Gimv een sterke onafhankelijke Europese investeringsmaatschappij te worden met een leidende positie op een aantal terreinen. Dat betreft onder andere de informatie- en communicatietechnologie en groeifinanciering. De nieuwe combinatie heeft een gezamenlijke activaportefeuille van rond de 5 miljard gulden en telt bijna 100 werknemers in Europa, verspreid over 8 kantoren. Het hoofdkantoor van Gimv bevindt zich in Antwerpen.

Volgens Gimv is de overname noodzakelijk omdat steeds meer financieringen internationaal zijn en voor die activiteiten een zekere schaalgrootte noodzakelijk is. In de toekomst willen de investeringsmaatschappijen ook meer inkomsten genereren door het beheren van private equity-fondsen (aandelen van niet-beursgenoteerde bedrijven) voor derden. De nieuwe combinatie wordt geleid door Gerard van Acker die nu al de hoogste man is bij Gimv. In de directie wordt een plaats ingeruimd voor Jaap Vermeulen, nu de voorzitter bij Alpinvest. Grootste aandeelhouder van Alpinvest is het pensioenfonds PGGM met een belang van 10 procent.

Alpinvest

In het artikel Alpinvest in handen van Gimv (in de krant van dinsdag 23 november, pagina 17) wordt Jaap Vermeulen voorzitter bij Alpinvest genoemd. Directievoorzitter is echter Stan Vermeulen. Jaap Vermeulen is directeur.