ALISON KRAUSS

Veertien jaar oud was zangeres en violiste Alison Krauss toen ze in 1985 haar eerste plaat maakte. Sindsdien ontwikkelde ze zich van bluegrass-wonderkind tot eigenzinnig vertolkster van een repertoire dat zich niet beperkt tot traditionele country & western. Een jaren zestig hitje als `Baby, Now That I've Found You', of het Beatles-nummer `I Will': Krauss en haar akoestische begeleidingsband Union Station zagen kans er een onnavolgbaar eigen draai aan te geven.

Op het onlangs verschenen Forget About It doen zij dat opnieuw, nu met Todd Rundgrens `It Wouldn't Have Made Any Difference'. Het wrakkige pathos van het origineel maakt plaats voor een sobere uitvoering die de tekst des te indringender maakt. Als altijd klinkt Krauss' stem zo intiem dat ze soms rechtstreeks in je oor fluistert (`That Kind Of Love'). Union Station, op deze plaat aangevuld met drummer Jim Keltner en elektrisch gitarist Pat Bergeson, bewijst in elk nummer opnieuw waarom de groep in zijn genre tot de beste ter wereld gerekend wordt: elke gespeelde noot staat in dienst van het lied, nergens wordt gepronkt met virtuositeit. Luister hoe in `Never Got Off The Ground' de mandoline van Sam Bush eerst het ritme speelt, met snel gedempt aangeslagen akkoorden, dan een paar maten soleert terwijl de dobro van Jerry Douglas het ritme overneemt; en vervolgens een kort duel uitvecht met de virtuoze fiddle van Krauss. Geen wonder dat zangeres en groep weigeren op te treden in grote arena's: deze muziek komt pas tot zijn recht in een Concertgebouw.

Bijna alle teksten gaan dit keer over het verlies van een liefde, waarbij de invalshoek varieert van vilein (in het titelstuk) tot wanhoop ('Stay'). Beklemmend door een indringende openhartigheid, maar nergens larmoyant. Pas in het laatste nummer, `Dreaming My Dreams With You', gloort hoop op gelukkiger tijden. Voor mensen met liefdesverdriet een hele troost.

Alison Krauss: Forget About It. Rounder CD 0465