Advocaat Anker: klimaat zedenzaken verhard

Advocaat van Michel S. is sinds medio dit jaar mr. Hans Anker uit Leeuwarden. De advocaat heeft samen met zijn broer Wim onder anderen Marianne E. (pensionmoorden Anjum) verdedigd en vertegenwoordigt de familie Vaatstra. De Ankers hebben ook een reeks verdachten van zedendelicten verdedigd. Een van hen is Jan S., de moordenaar van het zevenjarige meisje Chanel Naomi Eleveld uit Assen. Gewetensnood bij de verdediging van zware zedendelinquenten heeft Anker niet. ,,Als raadsman maak ik geen onderscheid tussen verdachten'', zegt hij. ,,Ik kan toch niet zeggen: die man heeft een levensdelict begaan, die verdedig ik niet. Let wel: wij verdedigen de daad niet, wij verdedigen de verdachte. Die heeft daar recht op. Ik denk dat Michel S. die verdediging ook hard nodig heeft, gezien het verharde klimaat rond dit soort zedenzaken in Nederland. Kijk alleen al naar de hoeveelheid publiciteit rond dit onderwerp.'' Anker is boos op de justitie in België. Tot nog toe ontving hij geen inhoudelijk informatie over de zaak tegen zijn cliënt. ,,Ik heb in Leuven al tevergeefs een procedure aangespannen om inzage te krijgen in het dossier. In België denken ze daar blijkbaar iets anders over dan in Nederland.'' Inmiddels is Michel S. officieel in staat van beschuldiging gesteld door het openbaar ministerie in Leuven. Daardoor krijgt advocaat Anker wel het recht op inzage in in de stukken.