Adviseur Leemhuis: ƒ16.273

Media-adviseur K. Mijnten heeft 16.273 gulden bij de provincie Zuid-Holland in rekening gebracht voor zijn adviezen aan Commissaris van de Koningin (CdK) J. Leemhuis-Stout. Mijnten adviseerde Leemhuis bij haar aftreden wegens de bankiersaffaire bij de provincie.

Het college van Gedeputeerde Staten heeft besloten de rekening te betalen, aldus een woordvoerder van de provincie. De rol van Mijnten als media-adviseur wekte begin oktober verbazing bij de dienst voorlichting van Zuid-Holland. Mijnten is destijds ,,door de CdK namens de provincie benaderd'', verklaarde hij vanmiddag. Hij zegt dat hij in een periode van een maand onregelmatig voor Leemhuis heeft gewerkt. ,,Je kijkt hoe je een presentatie moet doen, je speelt advocaat van de duivel – het is een heel proces natuurlijk'', aldus Mijnten. De rekening behelst volgens hem ook indirecte kosten voor bij voorbeeld reis en verblijf.

Mijnten verklaarde destijds aan verslaggevers dat hij Leemhuis twee dagen van adviezen voorzag. ,,Dat was alleen het openbare deel van het werk'', zei hij vanmiddag. Volgens W.J. van Luyken, specialist in crisismanagement bij overheden en bedrijven, is een uurtarief van 500 gulden exlusief BTW ,,het maximale'' dat door branchegenoten wordt gerekend. Mijnten zegt dat hij daar ,,ver onder'' zit. De SP-fractie vindt dat Leemhuis de rekening zelf moet betalen.