Aandeelhouder Gevaert dreigt met stappen

De Belgische financiële holding Gevaert dreigt met juridische stappen tegen ,,alle relevante partijen'' in het dreigende faillissement van de grote Duitse bouwondernemer Philipp Holzmann. Volgens Gevaert-bestuursvoorzitter André Leysen heeft zijn onderneming haar advocaten opdracht gegeven de mogelijkheden hiervoor te onderzoeken. Gevaert is met ruim 30 procent de grootste aandeelhouder in Philipp Holzmann, vóór Deutsche Bank dat 15 procent bezit.

Het aandeel Gevaert daalde gisteren op de beurs van Brussel met 2,15 euro naar 45,55 euro. De koers zakte vanmorgen verder naar 44,25 euro. De Belgische holding verwierf eind vorig jaar en begin dit jaar 30,4 procent van Philipp Holzmann door aankopen op de beurs en door aandelen te kopen van Deutsche Bank en de Duitse Hochtief-groep. Voor de aandelen werd in totaal 8,25 miljard Belgische frank (ruim 450 miljoen gulden) betaald.

Gevaert-voorzitter Leysen (tot voor kort nog commissaris bij Philips) noemde het gisteren tegenover de Belgische pers onbegrijpelijk dat bij Philipp Holzmann nu plotseling grote verliezen naar buiten komen, terwijl het gaat om feiten die tenminste drie jaar geleden plaatsvonden. Hij zette ook grote vraagtekens bij het Duitse systeem van toezicht en rapportage, waarbij hij verwees naar eerdere Duitse bedrijfsaffaires, waaronder Metallgesellschaft en Bayerische Hypo Bank.

Leysen zei verder dat hij ,,verkeerde informatie'' heeft gekregen over Philipp Holzmann, toen hij de mogelijkheden voor een investering in het Duitse bouwbedrijf onderzocht. Hij erkent nu een fout te hebben gemaakt door in Holzmann te investeren. Om als potentiële investeerder de boeken van een Duits bedrijf in te zien is openbare toestemming nodig. Gevaert zag hiervan volgens Leysen af omdat dit een koersopdrijvend effect heeft en daarmee de aantrekkelijkheid van de investering vermindert.

Leysen kon vanaf mei dit jaar zitting nemen in de raad van bestuur van Holzmann. De Belgische ondernemer woonde sindsdien twee vergaderingen bij. Pas tijdens een tweede bijeenkomst op 17 september bleek volgens Leysen dat er problemen waren, ondanks nog altijd optimistische voorspellingen van het Holzmann-management.

Gevaert-bestuurslid Philippe de Vicq zei vanmorgen tegenover deze krant dat de financiële gevolgen voor Gevaert ,,beperkt en te overzien'' zijn. Zelfs na volledige afschrijving van het Holzmann-belang bedraagt volgens hem de intrinsieke waarde van het Gevaert-aandeel nog altijd 51 euro. De afschrijving bedraagt in dat geval 8 euro per Gevaert-aandeel.

De Vicq wil vooralsnog niet reageren op berichten dat criminele en frauduleuze handelingen de oorzaak zijn van de ondergang van de Duitse bouwer. ,,Dat moet eerst grondig onderzocht worden'', aldus De Vicq. Gevaert is vanaf 1981, toen de participatie van 50 procent in het fotobedrijf Agfa-Gevaert werd afgestoten, actief als financiële holding. De waarde van het aandeel is sindsdien verdertigvoudigd.