Ziekte Tudjman: stembus uitgesteld

De Kroatische parlementsverkiezingen van 22 december kunnen niet doorgaan: de zeer zwaar zieke president Franjo Tudjman heeft zaterdag niet zijn handtekening kunnen zetten onder het document waarmee die verkiezingen moesten worden uitgeschreven.

,,De president bevindt zich in het ziekenhuis en de verkiezingen zijn gisteren niet uitgeschreven'', zo zei de vice-voorzitter van de regerende Kroatische Democratische Gemeenschap HDZ, de partij van Tudjman, gisteren. Zij hield de mogelijkheid echter open dat Tudjman op een later tijdstip zijn handtekening wel onder het document kan zetten; dan worden de verkiezingen voor het parlement op een later tijdstip gehouden, waarschijnlijk in januari.

De HDZ werkt inmiddels aan een wetsontwerp dat de voorzitter van het parlement, Vlatko Pavletic, in staat moet stellen presidentiële functies over te nemen van Tudjman, die zich sinds 1 november in het ziekenhuis bevindt en die sindsdien twee keer is geopereerd. Kroatië heeft geen vice-president. Volgens de huidige regels kan de voorzitter van het parlement voor een periode van zestig dagen interim-president worden als het staatshoofd sterft of aftreedt of als wordt vastgesteld dat hij permanent niet meer in staat is zijn functie uit te oefenen. Na die zestig dagen moeten presidentsverkiezingen worden gehouden. De vaststelling dat het staatshoofd tijdelijk niet in staat is zijn functie uit te oefenen kan alleen worden gemaakt door de president zelf en door het Constitutioneel Hof. Het Hof heeft zich nog niet met die kwestie beziggehouden. Het parlement komt woensdag bijeen om te praten over het wetsontwerp van de HDZ.

De Kroaten worden intussen door hun overheid in het ongewisse gelaten over de gezondheidstoestand van de president, die aan kanker lijdt. Volgens de meeste media is die toestand al enige tijd kritiek. De artsen van de president maken in hun bulletins echter melding van langzaam, maar gestaag herstel. Ze hebben overigens mediaspeculaties dat Tudjman niet bij bewustzijn is, niet tegengesproken. Dat de regerende HDZ, door te werken aan een wetsvoorstel dat Tudjmans taken gedeeltelijk overdraagt aan de voorzitter van het parlement, impliciet toegeeft dat de president niet langer in staat is te functioneren, wordt gezien als een bevestiging van die speculaties. (Reuters, AFP, AP)