VOOR BRINKMAN IS HET BOEK GESLOTEN

Hockey-middenmoter SCHC behaalde een gelijkspel bij koploper Amsterdam. Dat deed vooral Jacques Brinkman veel plezier. De record-international werd vorig jaar ontslagen bij Amsterdam en keerde er gisteren eenmalig terug.

Amsterdam-SCHC was gistermiddag in de hockeycompetitie een wedstrijd tussen de koploper en de nummer negen. Op het eerste gezicht niets bijzonders. Maar Amsterdam-SCHC was ook een duel tussen de club die trainer-speler Jacques Brinkman vorig seizoen ontsloeg en de nieuwe ploeg van de Nederlandse record-international. Dus had de wedstrijd ineens een beladen karakter, inclusief de camera's van twee televisiezenders rondom het kunstgras.

Het werd 2-2 in het Wagenerstadion en dat was een mooi succes voor SCHC. Daarom moest Brinkman na afloop zijn best doen niet overdreven te stralen. ,,En ik hoopte in de laatste minuut nog op een cornertje voor ons'', zei de SCHC-speler baldadig. Ondanks het gelijkspel staat zijn oude ploeg nog steeds fier aan kop in de hoofdklasse. ,,Wie denkt dat ik dat lullig vind, heeft het mis'', zei Brinkman. ,,Voor sommige jongens vind ik het zelfs leuk en verder zal het me een rotzorg zijn welke club er bovenaan staat. Ik kijk niet naar anderen maar alleen naar SCHC.''

Brinkman stelde bovendien dat de huidige koppositie van Amsterdam het bewijs is dat het vorig seizoen ook had kunnen lukken. ,,Want het elftal dat er nu staat, stond er toen ook al. Zo slecht ging het ook helemaal niet. En het draait toch altijd vooral om de spelers. De rol van de coach is eigenlijk betrekkelijk. Alleen moet je geen mensen in de groep hebben die de boel verzieken.''

Vijf spelers uit de Amsterdam-selectie beklaagden zich halverwege het afgelopen seizoen over de werkwijze van Brinkman en weigerden vervolgens nog voor de ploeg uit te komen. Ze vonden de coach allesoverheersend en kortzichtig, op zijn beurt verweet Brinkman de spelers een gebrek aan discipline en zelfkritiek. Uiteindelijk besloot het bestuur hem te ontslaan, nadat de andere spelers de terugkeer van de vertrokken hockeyers hadden geëist. Het voornemen om Brinkman te laten blijven spelen, ging niet door, omdat de middenvelder kritiek bleef uiten. ,,Ik mis Amsterdam absoluut niet'', zei Brinkman gisteren.

Van de vijf dissidenten van vorig seizoen speelde gisteren bij Amsterdam alleen Rogier van 't Hek mee. Erik Gerritsen zat op de reservebank, de andere drie behoren niet meer tot de selectie. Van 't Hek vindt dat er na het vertrek van Brinkman meer saamhorigheid bij de Amsterdamse ploeg is ontstaan en dat komt de resultaten ten goede. Volgens hem werden vroeger de internationals binnen de selectie voorgetrokken. ,,Ik zeg niet dat we met onze actie de club hebben gered, dat zou te veel eer zijn, maar het gaat nu wel beter'', zei Van 't Hek.

Brinkman stoorde zich vorige week al aan dergelijke uitspraken van Van `t Hek in de krant. ,,Wat een onzin was dat'', vond Brinkman. ,,Ik moest me toen wel even inhouden. Ik heb even op het punt gestaan om nog een keer de waarheid te vertellen. Maar wat heeft het voor nut? Ik sta er nu ver boven. Voor mij is het boek gesloten, voor sommige mensen bij Amsterdam blijkbaar niet.''

Tot een directe confrontatie tussen Van 't Hek en Brinkman kwam het gisteren niet in de wedstrijd. De een stond laatste man bij Amsterdam, de ander rechts op het middenveld bij SCHC. Zo bleven ze op veilige afstand van elkaar. Hockeyers zijn ook te netjes om hun wraakgevoelens op het veld ten uitvoer te brengen. De fanatieke Brinkman ontkende dat hij bij gelegenheid flink had willen doorhalen met zijn stick. ,,Maar als het automatisch een keer zou zijn gebeurd, was dat best grappig geweest'', zei Brinkman met een knipoog.

Brinkman en Van 't Hek gunden elkaar geen blik waardig en gaven elkaar na afloop ook geen hand. ,,Waarom zou ik? Ik heb niets met die man'', zei Van 't Hek. Ook Brinkman voelde geen behoefte om op ,,de rotte appel'' van vorig jaar af te stappen. Na het laatste fluitsignaal liep Van 't Hek naar de kant van de overdekte tribune, Brinkman verkoos juist de andere richting om scheidsrechter Grankow te bedanken. Daarna werd Brinkman opgewacht door enkele spelers van Amsterdam die hem sportief de hand schudden. ,,Ik ken geen rancune. Maar bij de een heb ik wel een ander gevoel dan bij de ander. In sommige van die spelers ben ik destijds teleurgesteld. Ze sprongen in hun mening over mij van hot naar her.''

Eén keer kwamen Brinkman en Van 't Hek overigens wel heel dicht bij elkaar in de buurt. Dat was rond de zestigste minuut, toen Brinkman tevergeefs een pass van de Amsterdamse verdediger wilde onderscheppen. ,,Hij had niet zo diep moeten uitsteken'', oordeelde SCHC-coach Thomas Tichelman over die actie van Brinkman. Tichelman, die zelf ook bij Amsterdam werkzaam was, was verder tevreden over zijn international. ,,Jacques speelde solide. Ik vind het knap dat hij ondanks de emotie van deze middag tot het laatst in dienst van de ploeg is blijven spelen.'' Brinkman had zelf ook een goed gevoel over zijn eigen spel. ,,Tegen Amsterdam word je altijd kort gedekt en kun je geen mooie acties maken.''

Toch had hij een aantal belangrijke momenten, waaronder het aangeven van de twee benutte strafcorners. Maar Brinkman behoorde niet tot de opvallendste spelers van zijn ploeg. Dat waren doelman Peter Kalfsterman, die alleen in het eerste kwartier al vijf Amsterdamse kansen onschadelijk maakte, en Robin de Vries, die voor de doelpunten zorgde. Hij had voor die score slechts drie strafcorners nodig. De tegenstander kreeg er acht, maar benutte er niet één. Ook De Vries is afkomstig van Amsterdam. Uitgerekend Brinkman gaf afgelopen seizoen het advies om naar SCHC over te stappen omdat hij daar meer speeltijd zou krijgen. ,,Toen had ik dus al veel visie'', oordeelde Brinkman lachend.

SCHC begon dit seizoen slecht aan de competitie. De ploeg uit Bilthoven had na zeven wedstrijden nog geen wedstrijd gewonnen en stond toen op de laatste plaats in de hoofdklasse. Volgens Tichelman moesten zijn spelers wennen aan de manier van hockeyen van Brinkman, waardoor er tegenwoordig meer via het middenveld wordt gespeeld. Met de beladen wedstrijd tegen Amsterdam in zicht begon het bij SCHC ineens te draaien. Tegen Tilburg (6-1) en MEP (9-1) boekte de ploeg grote overwinningen. Na tien duels staat `Stichtse' alweer achtste.

Tichelman gokt op een plaats bij de eerste zes. Maar de ambitieuze Brinkman praat zelfs over de bovenste vier. Als deze competitie succesvol verloopt, wil de veteraan zelfs overwegen om er nog een seizoen aan vast te knopen bij SCHC, de eerste club uit zijn lange loopbaan. Brinkman: ,,Ik stop na de Olympische Spelen in Sydney in ieder geval als international. Maar als we straks met Stichtse derde of vierde worden, wil ik de ploeg misschien nog wel een jaartje helpen. Maar ik probeer het niet meer als we achtste worden.

Na zijn actieve carrière wil Brinkman als trainer-coach verder. Het ontslag bij Amsterdam heeft hem zijn lust niet ontnomen. ,,Ik vind coachen nog steeds leuk. Het klinkt misschien arrogant, maar ik denk dat ik er aanleg voor heb.'' Brinkman denkt niet dat hij door de affaire van vorig seizoen dermate beschadigd is, dat de clubs angstig zullen zijn om hem binnen te halen. ,,Ik kon dit seizoen alweer bij een hoofdklasser terecht als trainer-speler. Nee, ik zeg niet bij welke club. Ik heb het niet gedaan, even niet. Straks wil ik alleen nog maar coachen. Dat is toch wat anders. Weet je wanneer ik echt zou zijn beschadigd? Als ik door die hele kwestie buiten het Nederlands elftal zou zijn gevallen. Maar ik sta er nog steeds in.''

Brinkman weet ook waar hij straks als coach wil werken. ,,In de top, de hoofdklasse, lager wil ik niet.'' Zelfs een terugkeer bij Amsterdam sluit hij dan niet uit. ,,De tijd heelt alle wonden, zeker bij mij.''