Vitesse terug in nationale subtop

Vitesse heeft weer aansluiting gevonden bij de subtop van de eredivisie. De Arnhemse ploeg won zaterdagavond met 3-1 bij naaste concurrent Heerenveen. Roda JC behaalde een zwaarbevochten gelijkspel bij Willem II. In Tilburg eindigde de enerverende wedstrijd in 2-2. Bovengenoemde ploegen strijden achter Ajax en PSV om de derde plaats, die recht geeft op een plaats in de voorronde van de Champions League.

In het Abe Lenstra-stadion speelden Heerenveen en Vitesse zaterdagavond een vermakelijke wedstrijd. De Friese club kwam al na een paar minuten op voorsprong, toen de vrijstaande Deen Jensen een slimme steekpass van de Roemeen Mitrita doeltreffend afrondde. Vitesse herstelde zich van het ongelukkige begin en kwam na de eerste tegenaanval op gelijke hoogte. Van den Brom schoot de bal via een been van een verdediger in het doel van Heerenveen.

Nog voor rust maakte de Joegoslavische spelverdeler Grozdic een prachtig doelpunt voor Vitesse. Hij schoot de bal van grote afstand in de bovenhoek. In de tweede helft miste de jonge aanvaller Denneboom een paar goede kansen voor Heerenveen. Aan de andere kant bracht Laros de eindstand op 3-1.

De ontmoeting tussen Willem II en Roda JC kende een onvoorspelbaar wedstrijdverloop. De thuisclub kwam door treffers van Shoukov en Arts op een 2-0 voorsprong. Voor Roda JC miste Peeters een paar grote kopkansen. De Limburgse ploeg had bovendien de pech dat een grove overtreding van Schenning op Van der Leur niet werd bestraft. De aanvoerder van Roda JC nam op de best denkbare manier revanche. Hij zorgde drie minuten voor het eindsignaal voor de gelijkmaker. Peeters had zeven minuten eerder voor de aansluitingstreffer gezorgd.

In Sittard stelde thuisclub Fortuna teleur in het nieuwe stadion aan de westzijde van de Limburgse gemeente. De ploeg van trainer Van Marwijk moest genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel tegen De Graafschap, dat vlak voor tijd een punt veiligstelde. Viscaal schoot de bal met een soepele voetbeweging in de bovenhoek. Vlak na rust had Gesthuizen op even fraaie wijze gescoord met een afstandsschot. Van Marwijk maakte na afloop een moedeloze indruk. De trainer van Fortuna moest afgelopen zomer afscheid nemen van vijf basisspelers, die door minder goede voetballers werden vervangen. Met acht punten uit dertien duels lijken Fortuna en De Graafschap veroordeeld tot het spelen van degradatievoetbal.

In de Brabantse streekderby tussen FC Den Bosch en RKC kwam de zwakte van de thuisclub aan het licht. De Bosschenaren verloren met 3-0 en blijven hekkensluiter in de eredivisie. RKC handhaafde zich in de subtop.