Toeristenseizoen is nu verloren

Gezaghebber Dennis Richardson van Sint Maarten pleit , na de verwoestingen van orkaan Lenny, voor financiële hulp die ook daadwerkelijk kan worden gebruikt.

De gezaghebber van St. Maarten, Dennis Richardson, bestrijdt dat de schade van de orkaan Lenny minder is dan die van orkaan Luís, die in 1995 huishield op het Bovenwindse eiland. ,,Sommige mensen proberen de schade te bagatelliseren. Ik weet niet met welke reden, maar Lenny gaat ons honderden miljoenen kosten'', aldus Richardson. ,,Het toeristenseizoen is verloren. Dit is niet alleen een ramp voor St. Maarten, maar ook een nationale ramp. Wij dragen aanzienlijk bij aan de begroting van de Nederlandse Antillen, door accijnzen en belasting op deviezen. Als dat nu wegvalt, heeft de landsregering er een probleem bij. En ook de mensen zelf hebben keer op keer geld op tafel moeten leggen. De rek is er uit.''

Wordt St. Maarten niet een te gevaarlijke plek om te wonen?

,,We zijn gewend te leven met natuurrampen, we waren nog niet zo goed voorbereid op de wateroverlast, maar dat zullen we de volgende keer ook beter kunnen opvangen. We moeten zorgen voor een betere afwatering en stevig bouwen. Maar dat moet toch kunnen?''

Wat verwacht u nu van Nederland?

,,Begrip, en geld. Als we nu niet grootschalig geholpen worden, gaat St. Maarten onherroepelijk bergafwaarts. De wederopbouw is na `Luís' vertraagd en verstopt geraakt door een bestedingsstop. Dat geld moet weer losgetrokken worden. En ik wil dat het weer rechtstreeks aan St. Maarten wordt gegeven, zoals ten tijde van Voorhoeve gebeurde, met toestemming van Pourier. Ik heb er begrip voor dat Nederland zegt dat de landsregering in Curaçao de prioriteiten moet stellen, maar hoe kun je de noodsituatie hier afwegen tegenover de belangen van een buurthuis in Curaçao?''

Hoe komt het dat de Franse kant van het eiland veel minder heeft geleden? Is men daar beter voorbereid op orkanen?

,,De Franse kant staat directer onder Frans bestuur en daar gelden Europese standaarden waar veel strikter de hand aan wordt gehouden.''