Opinie

    • Youp van ’t Hek

Supporter

,,Ruudje Matthäus'', scandeerde het Friese publiek richting PSV-spits Van Nistelrooy. Wedstrijd een minuut of tien stilleggen? Het is niet gebeurd. Moet het? Ik weet het niet.

Youp

`Matthäus' is natuurlijk wel een erger scheldwoord dan `kankerjol'. Lothar mag zich binnen het voetbalwereldje een van onze meest gehate buren noemen en als je met hem wordt vergeleken, zou ik daar niet blij mee zijn. Waarom men Ruud zo noemt? Aanstellertje, heb ik begrepen. Veel Schwalbe. Veel te veel Schwalbe zelfs. Duwen, trekken, struikelen, uitlokken en babbelen. Irritant babbelen. Babbelen vind ik een van de aantrekkelijke kanten van de sport. Iemand murw lullen. Suf sarren. Maar dan wel met een beetje humor en daar verdenk ik Van Nistelrooy niet van. Ik zie hem vaak klikken bij de scheids. Kaartvragertje dus. En dan heet je al gauw Matthäus.

Het is creatief schelden van de Friezen. Ik ben bang dat de trend is gezet en Ruud in alle stadions de term `Matthäus' naar zijn hoofd geslingerd krijgt. Hoe lang? Jaren. Als voetbalvolk iets uit het hoofd geleerd heeft, zijn ze zo blij dat ze het kunnen onthouden, dat ze van deze kennis jaren gebruikmaken.

Schelden op het voetbalveld is een hot item. Men verlangt terug naar de hondenlul-classic. Vond ik toentertijd niet de meest creatieve vondst. Iemand voor Lothar uitmaken is leuker.

Wat Ruud moet doen tegen het verbaal geweld? Niks. Doen wat hij nu doet en dat is scoren. Scoren, scoren en nog eens scoren. Doelpuntje maken en vriendelijk knikken naar de harde kern van de tegenstander. Stel dat hij er door uit balans raakt en de meest knullige kleuterkansen laat liggen. Dan wordt het pas echt schelden. Dan begint misschien zijn eigen aanhang mee te foeteren. Wat ze dan roepen? Machlas!

Het is maar een idee!