Stijging olieprijzen schuld van afnemers

De scherpe stijging van de olieprijzen is voor een belangrijk deel te wijten aan de belastingpolitiek van de verbruikslanden. Dat zegt energie-expert H. Elfert uit Hamburg. Diverse West-Europese landen willen de prijs van benzine en diesel laten stijgen, of om milieuredenen of om fiscale redenen. ,,Dan zeggen de olieproducenten natuurlijk: Dat kunnen wij nog veel beter'', aldus Elfert. Hij verwacht een verdere stijging van de olieprijs van 25 tot wellicht 30 dollar per vat.

De prijzen voor ruwe olie zijn sinds februari meer dan verdubbeld tot boven de 25 dollar per vat. In Londen bereikte de notering van een vat Brent-olie uit de Noordzee vanochtend een niveau van 25,80 dollar. Vrijdag sloot de handel nog op 25,07 dollar per vat. Het nu bereikte prijsniveau is een record sedert de Golfoorlog. Aan de prijsstijging van ruwe olie is nog geen einde gekomen. (DPA)