SMULLEN VAN VARKENSSNUIT

Het vlees dat je hebt besteld komt Francois in bar-tabac-grill au feu de bois Chez Francois, even aan je laten zien. Een `groin farci' ziet er echt als een varkenssnuit uit. Dat mijn overkant direct iets anders wilde gaf niet. Want over 88 Franse francs voor een 2-persoons met bloedworst gevulde snuit plus een schaal vol knapperige frieten is heen te komen. Op het kaartje van Chez Francois staat een lachend, bebrild, varken afgebeeld. Het is een van de varkensportretten van kunstenaar Daniel Jan die aan de muur hangen. Het restaurant is tevens dorpscafé. De lokale bewoners kopen er sigaretten en postzegels, drinken staand aan de tap een glaasje en eten er. Maar ook verwende Parijzenaars die kicken op ouderwetse onderdelen komen er graag. Chez Francois bevindt zich in het plaatsje Genêts, dat tussen Avranches en Granville ligt. Bij de mairie heb je een prachtige uitzicht op de Mont St. Michel. Omdat de voor- en nagerechten (allemaal 15 francs) wisselen komt Francois ze met bedeesde stem aan tafel vertellen. Er is ook een 3-gangen menu voor 60 francs. Hoewel je ook lamskoteletten en rundvlees kunt eten is één ding duidelijk: de specialiteit van het huis het varken. Behalve die neus staan er gevulde varkenspootjes en een aardappelsalade met knapperig geroosterde in reepjes gesneden varkensoor op de kaart. In het hoogseizoen is reserveren gewenst. (tel. 02-33708398) Vandaag een Normandisch recept voor Fricassée de porc aux pommes de terre: een stoofpot voor koude dagen. Met varkensvlees. Er kunnen 4 à 6 personen van eten. Braad het met zout en peper bestrooide vlees in een braadpan in de boter rondom aan. Voeg de spekreepjes, kruiden, specerijen en knoflook toe. Giet de cider bij en laat alles ongeveer 40 minuten zachtjes stoven. Doe de laatste 15 minuten de geschilde en in blokjes gesneden aardappelen en de in plakjes gesneden champignons in de pan. Eventueel extra cider.

    • Anne Scheepmaker