Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de dingen die fout kunnen gaan tijdens de overgang naar het nieuwe millennium. Verder de mening van verpleegkundigen tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over de euthanasieplannen van minister Borst. TV2, 17.35-18.43u.

Netwerk. O.a. een gesprek met programmaproducent John de Mol over het ontstaan van het Veronica-programma Big Brother, zijn drijfveren en het succes van Endemol. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Reportage over de Russen die op het punt staan de hoofdstad Grozny van Tsjetsjenië binnen te vallen. En ook reclamemakers die een marketingtechniek gebruiken om kinderen van anderhalf jaar al Sinterklaasartikelen te laten kiezen. Ned.3, 22.35-23.05u.

DOCUMENTAIRES

Millennium – A thousand years of history. Vanavond: De 16e eeuw. Een Spaanse missionaris introduceert het christendom in Mexico en Ivan de Verschrikkelijke breidt zijn rijk uit. BBC2, 20.15-21.00u.

Kwesties. Na de Dutroux-affaire werd een oude Belgische wet die betrekking had op voorwaardelijke vrijlating herzien. Tegenwoordig wordt grondiger bepaald of een gedetineerde recht heeft om eerder vrijgelaten te worden. Canvas, 20.55-21.45u.

NPS.Doc: Fotoamator. Reconstructie met kleurendia's uit die tijd van het leven in een joods getto in Polen tijdens WOII. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.57-22.00u.

Vinger aan de pols. Eerste aflevering van een serie over de afdeling cardiologie van het AMC in Amsterdam. Patiënten met gecompliceerde hartproblemen worden gevolgd. Vanavond gaat het om een aangeboren hartafwijking bij een kind en een getuige van Jehova die geen bloedtransfusie wenst. Ned.1, 22.26-23.39u.

Tell-Tale Bodies. Eerste aflevering over het gebruik van de forensische wetenschap bij het opsporen van misdadigers. Ook in de dactyloscopie heeft deze wetenschap zich ontwikkeld en is het voor criminelen bijna onmogelijk een misdrijf te plegen zonder een spoor na te laten. NGC, 23.00-24.00u.

PRAATPRAGRAMMA

Het elfde uur. Gasten: D66'er Jan Terlouw, schrijfster Lulu Wang en evangelist Kees Goedhart. TV2, 22.07-23.00u.

Barend & Van Dorp. Rob de Nijs praat over zijn werk en zingt het nummer Dit gekke leven. Verder praat Barbara Smit over haar boek De overdracht, een roman geïnspireerd op biermagnaat Freddy Heineken. Ex-voetballer Mustafa Yucedag vertelt over zijn bezoek aan het rampgebied in Turkije. RTL4, 22.35-23.45u.

Haenen voor 11. Choreograaf Hans van Manen staat na lange tijd weer zelf op de balletvloer in zijn ballet Bits and pieces. Net5, 23.00-24.00u.

KUNST

Het uur van de wolf. Zes debutanten, vier prozaschrijvers en twee dichters worden gevolgd op hun weg hun boeken uitgegeven te krijgen. Ook recensenten en uitgevers komen aan het woord. Ned.3, 23.26-0.26u.

Hollywood greats. Actrice Katharine Hepburn heeft vier Oscars in de wacht gesleept waarvan drie toen ze de 60 al gepasseerd was. Ze had achter de schermen dertig jaar een relatie met acteur Spencer Tracy. BBC1, 0.10-0.55u.

FILM

The Hand That Rocks the Cradle (Curtis Hanson, 1992, VS). Zie Film-vooraf. Net5, 20.30-22.30u., met reclame.

Alaska (Fraser Clarke Heston, 1996, VS). Picturaal oogstrelende avonturenfilm (veel sneeuwlandschappen). Twee tienerkinderen gaan op zoek naar hun in Alaska neergestorte vader. Charlton Heston, vader van de regisseur, speelt een bad guy. Ned.2, 20.32-22.07u.

Shout (Jeffrey Hornaday, 1991, VS). In onbeduidende fantasie van debuterende choreograaf is John Travolta een moraliserende muziekleraar in een Texaans opvanghuis voor moeilijke jongens in de jaren vijftig. Hij introduceert er de `bevrijdende' rock 'n' roll. Producenten wisten helaas van een aantal cruciale liedjes de rechten niet te verwerven. RTL4, 21.00-22.35u., met reclame.

Trois hommes et un couffin (Coline Serreau, 1985, Frankrijk). Intelligente en hartverwarmende komedie over drie zorgeloze would be Casanova's die plotsklaps de zorg krijgen over een zes maanden oude baby die een van hen verwekte. Ze betrappen elkaar en zichzelf op gevoelens van tederheid. TV5, 22.15-23.50u. & morgen, 14.15-15.40u.

Blood and Wine (Bob Rafelson, 1996, VS). Plotwendingen buitelen over elkaar in ranzige thriller waarin wijnhandelaar Jack Nicholson zijn slag denkt te slaan door diamanten ketting van rijke klant te stelen. Toch ook met Michael Caine en Judy Davis. Rafelson maakte met Nicholson eerder Five Easy Pieces en The Postman Always Rings Twice. ZDF, 22.25-24.00u. & 1.15-2.50u., nagesynchroniseerd.

Bianzou bianchang / Life on a String (Chen Kaige, 1991, Engeland/Duitsland/Japan/China). Adembenemende Noordchinese landschappen en stillevens kenmerken raadselachtig allegorische vertelling over blinde luitspeler die erop vertrouwt dat hij na zijn duizendste gebroken snaar zal beschikken over het recept voor gezonde ogen. ARD, 1.05-2.45u., nagesynchroniseerd.

Defenseless (Martin Campbell, 1991, VS). Aantrekkelijke cast siert niet bijster geloofwaardige maar effectieve thriller vol leugens en bedrog. De minnaar van advocate Barbara Hershey wordt vermoord. Desondanks neemt zij de verdediging op zich van diens verdachte echtgenote Mary Beth Hurt. BBC1, 1.30-3.05u.

. Romanze in Moll (Helmut Käutner, 1943, Duitsand). Door het Franse `poëtische realisme' beïnvloed, zwaarmoedig melodrama, vrij naar Guy de Maupassants Les bijoux. De vertwijfeling van Marianne Hoppe, die geen raad weet met haar overspelige liefde, beantwoordde geenszins aan het door Goebbels voorgeschreven optimisme en werd destijds met moeite vrijgegeven. Morgen, ARD, 10.25-12.00u., zw.