Rusland blij met resultaat OVSE-top Istanbul

Rusland heeft getriomfeerd op de topontmoeting van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Istanbul: het heeft Westerse druk inzake het conflict in Tsjetsjenië weerstaan en geen concessies gedaan.

Dat is zo goed als unaniem de reactie van de Russische media en Russische politici op de top. In Istanbul verdedigde president Jeltsin het Russische optreden in Tsjetsjenië. Hij ontzegde het Westen het recht kritiek te leveren op de Russische militaire actie, die uitsluitend is gericht op het elimineren van ,,terroristen''.

,,Rusland heeft in Istanbul gewonnen. Het heeft zijn standpunt over de Noordelijke Kaukasus verdedigd en zijn positie in het systeem van Europese veiligheid versterkt'', zo oordeelde de krant Nezavisimaja Gazeta. ,,Het Westen is er niet in geslaagd concessies over het Tsjetsjeense probleem los te krijgen. De Russische diplomaten hebben de nationale belangen verdedigd.''

Voor het zakenblad Kommersant is het meest positieve resultaat het uitblijven van openlijke ruzies in Istanbul. Dat Rusland het nieuwe handvest van de OVSE heeft getekend, heeft de top voor een mislukking behoed, aldus dit blad.

De Izvestija onderstreepte de ferme houding van Jeltsin. ,,In de ogen van de Amerikanen heeft Jeltsin een onbetwistbare politieke moed aan de dag gelegd. Niemand had zo'n agressieve toon verwacht'', aldus de Izvestija.

De enige krant die niet positief reageerde was het blad Segodnja, dat oordeelde dat Rusland in Istanbul geïsoleerd was en dat ook bleef.

De voormalige Russische premier Jevgeni Primakov sprak op de Russische televisie van ,,een groot succes voor de Russische diplomatie'' in Istanbul. Dat grote succes heeft de basis gelegd voor ,,de voortzetting van de strijd tegen het terrorisme en de strijd tegen het politieke isolement'', aldus Primakov. ,,De Russische diplomaten stonden voor een moeilijke opgave, maar ze hebben die zeer waardig uitgevoerd. Diverse Westerse politici hebben getracht de situatie in Tsjetsjenië te exploiteren om de toestand in Rusland te kunnen controleren. Voor ons is dat onaanvaardbaar'', aldus Primakov. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Ivanov, liet zich in dezelfde zin uit.

In Tsjetsjenië zelf hebben de Russen naar eigen zeggen de omsingeling van de hoofdstad Grozny bijna voltooid. Op sommige plaatsen zijn de Russen de stad tot op twee kilometer genaderd. In de stad bevinden zich volgens Russische schattingen vijfduizend Tsjetsjeense strijders die zich op het Russische offensief voorbereiden. De Russische luchtmacht zet intussen de aanvallen op steden en dorpen in Tsjetsjenië onverminderd voort. Gisteren werden behalve Grozny – waar een flatgebouw werd getroffen – de steden Oeroes-Martan, Argoen en Bamoet gebombardeerd. (Reuters, AP, AFP)