Rozendaal nieuwe leider

Marathonschaatser Miel Rozendaal is na acht marathons de nieuwe lijstaanvoerder van het klassement om de KNSB-cup. Zaterdag won hij in Deventer, gisteren was Jan Maarten Heideman de beste in Assen. De schaatser uit Oldebroek toonde zich de sterkste in de massasprint. Rozendaal eindigde als tweede.

De strijd tussen René Ruitenberg en Rozendaal om het leiderstricot was ongelijk. Ruitenberg, vanaf het begin dit seizoen klassementsleider, kwam zaterdag in Assen halverwege de race over honderd ronden ten val. ,,Ik had in het oranje leiderspak Kerstmis willen vieren. Dat kan ik nu wel vergeten. Ik had een grote braam op de schaats. Ik probeerde nog een aantal ronden op de been te blijven, maar uiteindelijk viel ik toch door het ongemak. Voor het klassement is dit wel mooi. Het brengt de spanning terug'', aldus Ruitenberg.

De wedstrijd in Assen was saai. Weinig ontsnappingen en weinig snelheid. Voor Heideman de ideale omstandigheden. De schaatser uit de ploeg van Wehkamp, met vier seizoenzeges achter zijn naam, had zich gespaard voor de eindsprint. In de finale hoefde hij overigens niet af te rekenen met zijn grootste concurrenten Angenent, Hulzebosch, Lankhaar en Van der Veen. Dat viertal kwam op het verraderlijke ijs samen met vijf andere schaatsers ten val.

Helemaal op eigen kracht behaalde Heideman de overwinning niet. Hij kreeg in de finale hulp van zijn ploeggenoot Bouma. ,,Zonder hem had ik het niet gered','sprak de winnaar. (ANP)