Provocerende Van Nistelrooy wekt ergernis

PSV-spits Ruud van Nistelrooy dwong dit seizoen bewondering af door in elf duels maar liefst negentien keer te scoren. Gisteravond belichtte Cambuur-verdediger Gregg Berhalter vooral de negatieve kanten in het karakter van de topscorer van Nederland. Nadat PSV voor de derde keer in deze competitie een zege (0-1) boekte zonder een doelpunt van Van Nistelrooy, werd de Brabander door zijn Amerikaanse cipier afgeschilderd als ,,de meest irritante voetballer tegen wie ik ooit heb gespeeld''.

Hoewel het nietige Cambuur tegen PSV een geruisloze nederlaag leed, boekte Berhalter een morele overwinning op de zichtbaar geïrriteerde Van Nistelrooy door hem van scoren af te houden. Het Friese publiek was bovendien nog niet vergeten dat de 26-jarige Amerikaan vorig seizoen in Eindhoven van het veld werd gestuurd na een vermeende overtreding op de meest productieve aanvaller van Nederland. ,,Toen lag Van Nistelrooy te schreeuwen alsof hij zijn been had gebroken, terwijl ik hem niet eens had geraakt'', vertelde Berhalter.

Gisteravond leek Van Nistelrooy een oude vete nieuw leven in te blazen door zijn bewaker in de 20ste minuut bij de zijlijn fors op zijn hakken te trappen. Dat incident was het sein voor stevige duels tussen de voorstopper van Cambuur en zijn gerenommeerde opponent, waarin Berhalter volgens PSV-coach Eric Gerets de grenzen ruimschoots had overschreden. Het was op zijn minst ironisch te noemen dat de robuuste verdediger van weleer openlijk pleitte voor een strengere arbitrage om aanvallers in bescherming te nemen. Trots was Gerets op Van Nistelrooy dat hij beheerst was gebleven na ,,negentig minuten trekken, schoppen en spugen''.

Berhalter, verontwaardigd: ,,Spugen? Hoe komt Gerets daar nou bij? Heeft hij wel eens gezien wat Van Nistelrooy zelf allemaal flikt tijdens een wedstrijd?'' Blijkbaar niet, want de PSV-trainer toonde louter begrip voor de irritaties bij zijn spits die tegen Cambuur het idee moet hebben gehad dat hij door een korfballer werd geschaduwd. ,,Hoe zou jij reageren als je veertig keer achter elkaar op je enkels wordt getrapt?'', zei Gerets. Van hem was inderdaad bekend dat hij ,,het nooit zover liet komen''.

Volgens Gerets moet Van Nistelrooy leven met de gedachte dat hij in Nederland een vedette is geworden. Bovendien vermoedt hij dat de indrukwekkende produktie van de PSV-spits elders in het land tot jaloezie heeft geleid. ,,Maar ik heb vanavond een gerijpte Van Nistelrooy gezien die daar volwassen mee om is gegaan.In dat opzicht heeft Ruud progressie geboekt.'' Zijn collega van Cambuur, Gert Kruys, vroeg begrip voor de forse aanpak van Berhalter. ,,Als hij zich louter van faire middelen had bediend, zou hij door Van Nistelrooy zijn uitgelachen.'' Kruys noemde de gespierde confrontaties tussen Berhalter en Van Nistelrooy ,,een lust voor het oog''.

Daar dacht Berhalter zelf heel anders over. De in het Amerikaanse Englewood geboren verdediger had zich mateloos geërgerd aan het provocerende gedrag van Van Nistelrooy. Met instemming had Berhalter geluisterd naar de spreekkoren van de Cambuur-supporters, die de aanvaller van PSV met de Duitser Lothar Matthäus vergeleken, omdat Van Nistelrooy te graag ging liggen na tackles van Berhalter. `Ruudje Matthaüs' moest na afloop door suppoosten naar de spelersbus van PSV worden begeleid, terwijl hij door Friese fans werd uitgejouwd. ,,En terecht'', meende Berhalter.

Berhalter had zich vooral gestoord aan de smeekbedes van Van Nistelrooy aan het adres van de wederom voortreffelijk fluitende arbiter Dick Jol. ,,Ruud probeert zijn directe tegenstander altijd een kaart aan te smeren'', oordeelde Berhalter. ,,Als ik hem een keer aan zijn shirt vasthield, rende hij meteen naar de scheidsrechter. Bovendien ging Ruud na elke overtreding tekeer alsof hij in tweeën was gezaagd. Dat vond ik unfair. Ik begrijp niet dat een wereldspits als Van Nistelrooy dergelijke fratsen nodig heeft. Ruud is echt vervelend in het veld, hij is veel irritanter dan Feyenoord-spits Cruz, die vooral zijn eigen wedstrijd speelt. Van Nistelrooy doet werkelijk alles om je uit je ritme te halen. Zo gedroeg hij zich ook in de Champions League.''

Berhalter had nog een naar trekje in het gedrag van Van Nistelrooy ontdekt. ,,In het Amerikaanse basketbal bedienden Michael Jordan en Larry Bird zich steevast van trash talk om hun tegenstanders te beledigen. In Nederland heb ik dat slechts zelden meegemaakt. Maar Van Nistelrooy maakte denigrerende opmerkingen tegen me. Ruud zei al in de eerste helft: `jij bent een speler van niks, jij bent helemaal geen tegenstander voor mij'. Ik had eigenlijk mijn mond moeten houden. Maar ik kon het toch niet laten om hem van repliek te dienen. `Jij moet scoren', zei ik tegen Van Nistelrooy.''

Ook Gerets mengde zich weer een keer in de discussie. ,,Hij riep iets tegen me'', zei Berhalter. ,,Ik heb hem alleen geantwoord dat hij moest wegwezen. Ik heb Van Nistelrooy na afloop van de wedstrijd wel een hand gegeven. Maar hij zei meteen op cynische toon: `goede wedstrijd'. Dat vond ik ook onsportief. De scheidsrechters zouden hem kritischer moeten beoordelen. Ruud doet vervelende dingen in het veld die ten onrechte niet worden bestraft.''