Orkaan treft Sint Maarten voor miljoenen

De gezaghebber van Sint Maarten, Dennis Richardson, zegt dat de schade door de orkaan Lenny ,,veel groter is dan verondersteld''. De schade bedraagt volgens hem honderden miljoenen guldens. Hulpverleners en ooggetuigen zeggen dat de ravage niet zo groot is als na de orkaan Luis, die het Caraïbische eiland in 1995 teisterde. Richardson spreekt dat tegen. ,,Sommige mensen proberen de schade te bagatelliseren. Ik weet niet om welke reden'', zei hij gisteren.

Lenny heeft flink huisgehouden op Sint Maarten, dat gisteren is bezocht door koningin Beatrix en prins Claus. Staatssecretaris De Vries (Koninkrijksrelaties) heeft tien miljoen gulden uitgetrokken voor noodhulp aan Sint Maarten en de eveneens zwaar getroffen Bovenwindse Eilanden Saba en Sint Eustatius.

,,Het toeristenseizoen is voor Sint Maarten verloren'', vertelde Richardson. ,,Dit is niet alleen een ramp voor Sint Maarten, maar ook een nationale ramp. Wij dragen aanzienlijk bij aan de begroting van de Nederlandse Antillen, door accijnzen en belasting op deviezen. Als dat nu wegvalt, heeft de landsregering er een probleem bij. En ook de mensen zelf hebben keer op keer geld op tafel moeten leggen. De rek is er uit.''

Ongeveer 1.500 hotelkamers op Sint Maarten zijn voorlopig niet meer te gebruiken. De hoofdwegen zijn inmiddels schoon, maar veel straten staan nog blank door de overvloedige regenval. Naar verwachting duurt het nog enkele weken voordat alle huishoudens weer stroom en water hebben. Het eiland heeft genoeg water- en voedselvoorraden.

Ongeveer 150 Nederlandse mariniers en medewerkers van het Rode Kruis kwamen afgelopen weekeinde op Sint Maarten aan om noodhulp te verlenen. Tachtig mariniers blijven op dit eiland, twintig gaan op Sint Eustatius aan het werk en dertig op Saba. Belangrijkste taak voor de marine op Sint Maarten is het wegpompen van het overtollige water en het opruimen van puin.

Het straatverbod op Sint Maarten blijft alleen 'savonds en 'snachts nog van kracht om inbraken en plunderingen te voorkomen. Dankzij de inzet van politie en leger is de criminaliteit volgens Richardson beperkt gebleven tot een paar inbraken. Plunderingen, die na de orkaan Luis veelvuldig voorkwamen, zijn ditmaal uitgebleven. Gezaghebber Solagnier van Saba heeft Nederland gevraagd om een prefab luchthavengebouw omdat Lenny het oude gebouwtje heeft weggevaagd.

KLOPPEN EN ZAGEN: pagina 3