Noodhulp

Staatssecretaris De Vries (Koninkrijksrelaties) heeft tien miljoen gulden uitgetrokken voor noodhulp aan Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius.

Het geld is in de eerste plaats beschikbaar gesteld om de watervoorziening, de electriciteit en het telefoonnet weer op orde te brengen. Een woordvoerder van de bewindsman wijst er op dat het geld bedoeld is voor de eerste fase van de hulp, waardoor de samenleving op de eilanden weer draaiende kan worden gemaakt. Wat er nodig is voor de daadwerkelijke wederopbouw zal later worden bekeken.

Vrijdag zei minister-president Kok na afloop van het kabinetsberaad dat de Nederlandse regering nog niet bereid is geld te geven, vooraleer er een behoorlijke inventarisatie van de schade is gemaakt. De woordvoerder van De Vries zegt dat Kok het in dat kader had over de werkelijke wederopbouw.

Zaterdag zijn er al twee zogeheten KDC-vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht vertrokken met waterpompen en dekzeilen, die weggewaaide daken voorlopig moeten vervangen.