Mogelijk onderzoek smeergeld bij CDU

De Duitse regeringspartijen SPD en Groenen beslissen vandaag of er een parlementair onderzoek wordt ingesteld naar de rol van de CDU in een omvangrijke smeergeld-affaire. De verdenking bestaat dat de penningmeester van de CDU een miljoen mark aan smeergeld heeft ontvangen van het staalconcern Thyssen in verband met de levering van pantserwagens aan Saoedi-Arabië in 1991.

Volgens onderzoek van de officier van justitie in Augsburg zou een wapenhandelaar een miljoen mark in een koffer aan de toenmalige penningmeester van de CDU Walther Kiep hebben gegeven, die het geld naar een rekening van de partij zou hebben overgemaakt.

Justitie in Augsburg onderzoekt al viereneenhalf jaar de achtergronden van het wapenakkoord, waarbij 36 Fuchs-pantsers aan Saoedi-Arabië zijn geleverd. Kiep geldt als een van de hoofdrolspelers in het schandaal. Het onderzoek naar hem richt zich niet alleen op omkoping, maar ook op ontduiking van de belastingen.

Volgens het weekblad Der Spiegel heeft de wapendochter van Thyssen, Thyssen Henschel, bij deze order in totaal 220 miljoen mark aan smeergelden aan `adviseurs' betaald. CDU-partijvoorzitter Wolfgang Schäuble heeft de beschuldigingen dit weekeinde uitdrukkelijk ontkend. De CDU is niet op de hoogte van een dergelijke gift, aldus Schäuble.

Ook Helmut Kohl, oud-bondskanselier en oud-partijvoorzitter, wees de aantijgingen resoluut van de hand. De veronderstelling dat de veiligheidsraad van de regering, die over dergelijke wapenleveranties beslist, omkoopbaar zou zijn, ,,is verkeerd en lasterlijk'', aldus Kohl. De oud-kanselier verklaarde dat het toenmalige besluit om tegen de achtergrond van de Golfoorlog Saoedi-Arabië pantserwagens te leveren, ,,uitsluitend volgens buitenlands-politieke en veiligheidsoverwegingen is getroffen''.

Ook is de beslissing gevallen in ,,nauwe overeenstemming met de NAVO-partners''. Kohl zei dat de politieke beslissing al was genomen vijf maanden voordat de veiligheidsraad van de regering een besluit moest nemen. Daarvan had Kohl de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken James Baker al vroegtijdig op de hoogte gesteld.

Ondanks de ontkenningen van Kohl en Schäuble is er in de CDU-top grote bezorgdheid over de smeergeldaffaire ontstaan. Vele politici vrezen dat de `Kiep-affaire' de partij politieke en financiële schade kan bezorgen.

Het is onduidelijk of achter het schandaal een grotere corruptiezaak schuilgaat, waarbij niet alleen de omkoopbaarheid van politici aan het licht komt bij wapenleveranties, maar ook bij de privatisering van enkele Oost-Duitse ondernemingen.

Zo bestaan vermoedens dat bij de privatisering van de chemische Leuna-Werke en de Oost-Duitse benzinepompketen Minol door het Franse concern Elf Aquitaine eveneens aanzienlijke sommen aan smeergeld betaald zijn. De SPD-parlementariër Neumann wil ook deze zaak bij een parlementair onderzoek betrekken.