Miljardenverlies bij autofabrikant Nissan

Het Japanse autoconcern Nissan zit zwaar in de verliezen. Het moederbedrijf van de autogigant maakte vandaag bekend in de eerste helft van het op 1 april begonnen boekjaar 524 miljard yen (10,5 miljard gulden) te hebben verloren.

Nissan liet tevens weten dat er over het hele jaar een geconsolideerd nettoverlies uit de bus komt van 590 miljard yen (11,8 miljard gulden). Het lopende boekjaar wordt daarmee het achtste jaar op rij waarin de autofabrikant verlies lijdt.

Het concern zit midden in een omvangrijke reorganisatie, die vooral is bedoeld om de kosten sterk te verlagen. De afgelopen maand werd bekend dat er vijf fabrieken in Japan dicht gaan en dat er in totaal 21.000 banen zullen verdwijnen.

De saneringsoperatie staat onder leiding van de Fransman Carlos Ghosn, die naar Nissan kwam nadat de Franse autoproducent Renault in mei dit jaar een belang van bijna 37 procent nam in de Japanse autobouwer.

Bij de presentatie van de plannen, vorige maand, stelde Ghosn vast dat Nissan er zeer slecht aan toe is. Het bedrijf verliest al jarenlang marktaandeel, de productie daalt en de schulden zijn veel te hoog. Ghosn beloofde een winst van minimaal 4,5 procent van de omzet te bereiken in 2002. Volgend jaar wil hij al zwarte cijfers schrijven.

De bekendmaking van het halfjaarverlies kwam vandaag na sluiting van de effectenbeurs van Tokio. Het aandeel Nissan daalde vooruitlopend op de bekendmaking met 5,5 procent tot 550 yen. De hoogste koers van dit jaar bedroeg 770 yen, bereikt in oktober. Vorig jaar zat de koers van het aandeel Nissan met 330 yen op het laagste peil in ruim twintig jaar. (ANP)