Met ratel en zaklamp over de drempel

De 217 bewoners van twee verzorgingstehuizen in Weert worden voor de millenniumnacht uitgerust met een carnavalsratel en een zaklamp. Daarmee hoeven ze niet in het donker te zitten als de stroom uitvalt en kunnen ze alarm slaan.

Directeur T. van Daelen van de stichting Ouderenzorg in Weert spreekt over een goedkope en afdoende oplossing. ,,Het alternatief is een dure noodstroomvoorziening. Ziekenhuizen hebben die, maar verzorgingstehuizen meestal niet. De kans dat de stroom uitvalt is zo klein en de kosten van noodstroom zo groot, dat wij naar een betaalbaar alternatief gezocht hebben. De ratels kosten net geen twee gulden per stuk en maken voldoende lawaai.'' Problemen met de bediening verwacht hij niet. ,,Elke bewoner heeft er in zijn of haar jeugd wel een gehad. Tijdens de millenniumnacht zal het personeel, dat ook uitgerust wordt met zaklampen, zo nodig op de gangen patrouilleren om te luisteren of er gerateld wordt.''

De bewoners vinden het volgens de directeur een leuk initiatief. De spullen worden oudejaarsavond uitgedeeld. Van Daelen: ,,Ik vrees dat ze anders zoekraken of aan kleinkinderen worden gegeven.''