Machlas is rijp voor sportpsycholoog

Hij trapte geïrriteerd met zijn voetbalschoenen in de toch al gehavende grasmat en vloekte in zichzelf. Alvorens hij teleurgesteld en tegen zijn zin op last van trainer Jan Wouters het veld verliet, was een bemoedigend schouderklopje van aanvoerder Aron Winter het enige dat restte. Nikos Machlas blijft het zorgenkind van Ajax. Na 75 minuten maakte Wouters gistermiddag een einde aan het tragische optreden van de Griek, die tegen FC Utrecht (2-0) drie opgelegde kansen miste.

Het ontbrak Machlas bij elk balcontact aan overtuiging en hij speelde zonder een greintje zelfvertrouwen. Vier dagen voor de UEFA-Cupwedstrijd tegen het behoudend spelende Real Mallorca, dat in de Arena ongetwijfeld minder ruimte zal weggeven dan de Utrechtenaren, heeft Wouters slechts Wamberto achter de hand als alternatief voor de hulpeloze Machlas. Arveladze is voorlopig met een knieblessure uit de roulatie en tweede-elftalspeler Hosé blijkt nog steeds niet toe aan het grote werk.

Eigenlijk had Wouters nog veel geduld met Machlas. De pupillen die in de rust shoot-outs verzorgden, lieten voor het doel meer behendigheid zien dan de dure aankoop van het eerste team. Met zeven treffers in dertien wedstrijden heeft Machlas nog te weinig aan de hoge verwachtingen voldaan. Slechts af en toe doet hij herinneren aan de koele afmaker die bij Vitesse in het seizoen '97-'98 in de competitie 34 keer scoorde.

Na in totaal zeventien wedstrijden in het shirt van Ajax is Machlas toe aan een sportpsycholoog. De wijze waarop hij kansen om zeep helpt heeft niets met gebrek aan kwaliteiten te maken. De oorzaak zit tussen de oren, zoals schaatstrainer Henk Gemser zou zeggen. Na elke misser lijkt de Griek minder in zichzelf te geloven. Wat maakt hem zo moedeloos en onzeker bij Ajax?

De Deense vleugelspitsen Gr⊘nkjaer en Laudrup kwamen vaak genoeg langs hun respectieve tegenstanders Lucius en Bosschaart om de Kretenzer in stelling te brengen. Maar na een paar vruchteloze doelpogingen van Machlas gingen ze meer en meer zelf op avontuur. Machlas staat vaak met de rug naar het doel. Als hij kan schieten legt hij de bal onnodig breed. Een gevolg van faalangst, zo lijkt het. Over de as van het veld mist hij een aangever à la Litmanen. Het wennen aan een systeem met drie spitsen vergt bij Machlas meer tijd dan verwacht.

Wouters heeft de hoop nog niet opgegeven. Om het niet erger te maken dan het was, gaf hij een tactische reden op voor de wissel van Machlas. Hij bracht voor de falende schutter Wamberto in het veld omdat de kleine Braziliaan door zijn wendbaarheid beter zou kunnen profiteren van één-tegen-één-situaties. Toch kon Wouters moeilijk ontkennen dat Machlas ,,niet erg balvast was geweest''. Wouters gaat ervan uit dat het nog goed komt met de man van negentien miljoen. Wat moet hij anders zeggen? Zijn ingreep zal niet bevorderend hebben gewerkt voor het zelfvertrouwen van Machlas. Aan de andere kant zijn er terecht grenzen aan het geduld van een trainer.

Niet alles was kommer en kwel bij Ajax. Hoewel hij niet te vaak onder druk kwam te staan, beleefde Jan van Halst een veelbelovende rentree bij Ajax. Van de aanpassingsproblemen die de voormalige speler van Twente in het begin van het seizoen zijn plaats kostten, was weinig meer terug te zien. En dat is opmerkelijk, want Van Halst heeft bijna drie maanden moeten herstellen van een kuitblessure.

,,Toen ik op non-actief stond heb ik de tijd gehad om de cultuur van de club wat beter te leren kennen'', vertelde de centrale verdediger. ,,Er zit nu meer rust in mijn spel.''

Van Halst raakte reeds op de tweede dag van de voorbereiding op het seizoen licht geblesseerd. ,,Daarna ben ik blijven kwakkelen. Een blessure aan mijn linker achillespees en toen weer aan mijn rechter.'' De afgelopen week speelde hij twee keer in het tweede elftal. Gisteren bleek hij reeds fit genoeg om een hele wedstrijd tegen FC Utrecht in het veld te staan. ,,Ik heb na een blessure nooit wedstrijdritme nodig gehad'', aldus Van Halst, die een vrije rol had. Tot voldoening van Wouters heeft hij een nieuwe start gemaakt. Maar de Ajax-trainer maakte ook duidelijk dat Van Halst door het kiezen van de juiste positie nog beter de vrijstaande ploeggenoten moet aanspelen. ,,Want het vinden van het juiste aanspeelpunt is bij ons nog een probleem'', vond Wouters. En hij kon eraan toevoegen dat ook de voortzetting en afronding voor het doel nog veel te wensen over laat.