Liefde

,,Mijn onderwerp is de liefde. Al dertig jaar. Ik schrijf over de dingen die ik voel, niet over de dingen die ik zie. Ik heb geen oordeel over hoe vrouwen er uit zien, ik vertel over het effect dat ze op me hebben. De liefde die ik bezing is niet per se de seksuele liefde. Het kan ook het gevoel zijn dat je hebt voor kinderen, voor mannen of dieren.''

Barry White (1944, Texas) staat al dertig jaar bekend om zijn diepe luie soulstem, waarmee hij hits zong als You're The First, The Last, My Everything en Never Gonna Give You Up. White vertelt altijd graag dat mensen zijn muziek ervaren als de ultieme sensuele soundtrack. `Turn off the light' is dan ook zijn favoriete tekstregel. De deze zomer verschenen cd Staying Power, met daarop de van hem bekende trage soulnummers en een paar kreunende duetten met Chaka Khan en Lisa Stansfield, was de eerste in vijf jaar. Barry White is nu op tournee met Earth, Wind & Fire en staat morgen in een uitverkocht Ahoy'.

,,Mijn ideeën over liefde zijn in die dertig jaar eigenlijk niet veranderd. Ik heb het een en ander meegemaakt op dat gebied, maar ik ben niet bitter geworden. Ik ben er van overtuigd dat liefde tussen man en vrouw mogelijk is. In de loop van de jaren ben ik de dingen beter gaan begrijpen. Daarom noem ik mezelf nu een realist, in plaats van een optimist.

,,Ik hou van alle soorten vrouwen, en alle kleuren. Als ik zing heb ik niet een specifieke `ideale' vrouw in gedachten, want die bestaat niet. Iedere man heeft zijn individuele ideale vrouw. En ik heb ook geen ideale jurk in gedachten als ik zing `put on my favourite dress'. Wat voor jurk mijn geliefde ook draagt, aleen al omdat zij hem aanheeft wordt het mijn favoriete jurk.

,,Ik heb er geen moeite mee om op een expliciet manier seksuele onderwerpen in mijn teksten te behandelen, zoals in The Longer We Make Love. Maar soms kies ik liever voor dubbelzinnigheid, en zoek ik naar metaforen. Staying Power, de titelsong van mijn laatste cd, is er zo een.

,,Het schrijven van liedjes is ook een van mijn `liefdes'. Ik ben er altijd mee bezig, ook als ik een paar jaar geen platen maak. In mijn huis heb ik een studio. Ik sta regelmatig midden in de nacht op om mijn ideeën te gaan uitwerken. Muziek hoort bij mijn leven, net zoals vrouwen dat doen. Maar ik neem ook graag mijn pauzes – van allebei. Dan ga ik bijvoorbeeld kamperen. Ik trek de wildernis in en ga ergens in de natuur staan. Ik hou ook van zwemmen en vissen, voor de ontspanning. Voor mij geen dure sigaren of cognac. Ik leid eigenlijk een sober bestaan.''

Staying Power van Barry White is uitgebracht door BMG (0100582185 2). Barry White treedt 23/11 op in Ahoy', Rotterdam.