KRANTENSTRIPS

De langstlopende en meest gelezen Amerikaande familiestrip Blondie is de creatie van Murat `Chic' Young, die in 1901 in Chicago werd geboren. Young tekende aanvankelijk `lekkere-meiden-strips', zoals Dumb Dora (ondertitel: she is not so dumb as she looks) voor de Newspaper Enterprise Association. Zijn werk trok de aandacht van krantenmagnaat William Randolph Hearst, die hem in 1924 naar New York haalde. Blondie, de strip die Young beroemd zou maken, debuteerde op 15 september 1930. In eerste instantie was Blondie (Boopadoop) de hoofdpersoon in een populaire strip over een avontuurlijk ingesteld meisje, die de rijke playboy en salontijger Dagwood Bumstead aan de haak probeerde te slaan, zeer tegen de zin van zijn familie.

Naarmate the roaring twenties overgingen in de depressie van de jaren dertig had het lezerspubliek iets anders aan zijn hoofd dan `flappergirls' en rijke nietsnutten. Young gooide het roer drastisch om en gaf de strip een serieuzere ondertoon om de tanende interesse van het publiek terug te winnen. Op 17 februari 1933 trouwde Blondie zelfs met de onterfde Dagwood die daarvoor eerst 28 dagen in hongerstaking was gegaan.

Zij vestigden zich in een typische middenklasse buurt en Blondie veranderde van losbollige flirt in een charmante, plichtsgetrouwe huisvrouw. In 1934 kregen de Bumsteads een zoon, baby Dumpling, en in 1941 een dochter, Cookie. De hond Daisy en haar vijf puppies maakten het doorsneegezin, waarin grote groepen lezers zich herkenden, compleet. Chic Young beperkte zich voortaan in de situatiekomedie tot vier basiselementen: eten, slapen, een gezin grootbrengen en geld verdienen. Terwijl Dagwood zich onveranderlijk in de nesten werkt, lost Blondie kordaat en zonder ophef de ontstane problemen op.

Na de dood van Chic in 1973 werd de strip voortgezet door zijn zoon Dean Young en Stan Drake. De formule werkt tot op de dag van vandaag, alhoewel de familie veel van de vroegere pittigheid heeft verloren. Blondie verschijnt wereldwijd in 2000 kranten en wordt dagelijks door zo'n 250 miljoen mensen gelezen. In Nederland werd onder meer jarenlang in de Vara Gids gepubliceerd.

Een begrip uit de strip is in de Amerikaanse woordenboeken als een staande uitdrukking opgenomen: de Dagwood sandwich, een dubbeldikke sandwich met een `onmogelijke' combinatie van verschillende soorten beleg.

(Blondie op internet www.kingfeatures.com/comics/blondie. Tekst Dik Rondeltap)