Jordanië stuurt Hamasleiders in ballingschap

Jordanië heeft gisteren vier leiders van de fundamentalistisch-islamitische, anti-Israelische Palestijnse beweging Hamas naar de Arabische Golfstaat Qatar in ballingschap gestuurd.

De bureaus van Hamas in Jordanië blijven dicht, waarmee een eind komt aan de activiteit van de organisatie in het land. De vier verbannen leiders noch Hamas hebben zich bij het Jordaanse besluit neergelegd. Jordanië was een belangrijke politieke basis voor Hamas, dat in de Palestijnse autonome gebieden door het bestuur van Arafat vergaand aan banden is gelegd.

Khaled Meshal, leider van het politieke bureau in Amman, woordvoerder Ibrahim Gosheh en politburo-leden Abdul Aziz al-Umary en Sami Khatter, waren onder 25 Hamasleden die gisteren na een verblijf van drie maanden uit de Jordaanse gevangenis werden vrijgelaten. De meerderheid mocht naar huis, op voorwaarde dat zij geen politieke activiteit meer zou ondernemen. Volgens een hoge Jordaanse kabinetsfunctionaris vertrokken de vier leiders vrijwillig naar Qatar, maar dat werd door Meshal in Doha met kracht tegengesproken. ,,We werden geboeid en geblinddoekt, en tot onze verbazing zagen we onszelf op de vliegtuigtrap terug''. Hij zei functionarissen op de luchthaven te hebben verteld dat ,,we ons tegen uitwijzing verzetten omdat we Jordaanse staatsburgers zijn en niemand het recht heeft ons van huis weg te sturen''. Krachtens de Jordaanse grondwet mag de staat zijn eigen burgers niet uitwijzen.

De Qatarese minister van Buitenlandse Zaken, Hamad Bin Yassem Bin Jabr Al-Thani, zei vanochtend in Doha dat de vier vrij zijn te gaan en te staan waar zij dat willen. Maar van politieke activiteit kan geen sprake zijn, aldus de minister, want ,,Qatar weigert zich te mengen in de interne aangelegenheden van andere landen''.

De Jordaanse autoriteiten hadden Hamas in augustus beschuldigd van illegale activiteit, waaronder illegaal wapenbezit en het propageren van fundamentalistische sentimenten onder de Jordaanse oppositie. De maatregelen tegen Hamas werden toen, en zonder twijfel nu ook, in Jordanië gezien als een concessie aan Israel en de Verenigde Staten, die Hamas zien als een belangrijke stoorzender in het vredesproces. Bronnen op premier Baraks bureau prezen de Jordaanse actie vanochtend; deze bewijst volgens hen dat koning Abdallah II tegen terrorisme vecht.

De geestelijk leider van Hamas, sjeik Ahmed Yassin, zei meteen al dat het Jordaanse besluit het resultaat was van Amerikaanse en Israelische inspanningen om de Palestijnse beweging te verdelen en zodoende ,,Israel veilig te stellen en confrontatie te voorkomen''. Een woordvoerder van Hamas in Gaza voorspelde dat Hamas slechts voorbijgaand last zal ondervinden. ,,Hamas zal, zoals gebruikelijk, zijn macht herwinnen''. (AP, Reuters, AFP)