Jacht op verdachte dubbele moord

Het Haagse openbaar ministerie maakte op zoek naar een moordenaar de naam van de verdachte bekend.

Het openbaar ministerie in Den Haag heeft afgelopen vrijdag van een bijzondere methode gebruik gemaakt om een verdachte van twee moorden op te sporen. Met speciale toestemming van minister Korthals (Justitie) werd de volledige naam van de verdachte bekendgemaakt.

De 40-jarige Hagenaar Van R., die ernstig psychotisch is, wordt ervan verdacht vorige week dinsdag zijn ex-schoonmoeder en afgelopen donderdag zijn moeder te hebben vermoord. De man werd uiteindelijk zaterdagochtend omstreeks één uur vastgehouden in het centrum van Rotterdam, omdat hij ,,een zeer verwarde indruk maakte''. Toen bleek dat het om Van R. ging is hij overgebracht naar Den Haag.

Om de naam van een verdachte naam bekend te maken moet eerst door de hoofdofficier van justitie toestemming worden gevraagd aan de minister van Justitie. Volgens de Haagse persofficier van justitie S. Horstink is wegens de ernst de feiten besloten de identiteit van de verdachte Hagenaar naar buiten te brengen. ,,Toen volgens ons beide zaken naar één verdachte leidden hebben we toestemming gevraagd. Het heeft veel bruikbare tips opgeleverd. Het medium heeft gewerkt, maar heeft uiteindelijk niet direct geleid tot het arresteren van de verdachte'', aldus persofficier Horstink.

Nadat Van R. werd gearresteerd, heeft Horstink dringend aan de media verzocht de naam van de verdachte alleen nog in combinatie met zijn eveneens vrijgegeven foto te gebruiken. De verdachte zal waarschijnlijk morgen worden voorgeleid aan de rechter.

Het lichaam van het eerste slachtoffer, zijn ex-schoonmoeder, werd vorige week levenloos gevonden in haar woning in de Haagse Hendrik Zwaardecroonstraat in de wijk Bezuidenhout. De 77-jarige vrouw lag met een hoofdwond in de gang. Afgelopen week ontstond er na de moord in Bezuidenhout veel onrust in de buurt.

Op vrijdagmiddag ontdekten rechercheurs van de politie Haaglanden het lichaam van de moeder van de verdachte in haar woning in de Haagse Segbroeklaan. De 70-jarige vrouw bleek de avond ervoor te zijn vermoord. De verdachte bracht zijn jeugd vooral door in Rijswijk. Hij zou op jongere leeftijd in ook al in aanraking zijn geweest met de politie.