ISLEY BROTHERS

Ruim veertig jaar bestaan The Isley Brothers al, maar tot nu toe waren ze nog niet geëerd met een cd-box. Misschien was de reden dat The Isley Bothers in het algemeen niet worden gerekend tot de allergrootste soulgroepen uit de popgeschiedenis. Maar It's Yor Thing. The Story Of The Isley Brothers, de recent verschenen box met drie cd's van de groep, geeft aanleiding om de algemene opvatting te herzien.

Behalve om hits als Shout, It's Your Thing en Fight The Power, is de box om nog twee redenen buitengewoon interessant. Ten eerste staan er twee van de opnamen op die The Isley Brothers maakten met Jimi Hendrix, toen deze in 1964 en 1965 met de broers speelde. Vooral Move Over And Let Me Dance valt helemaal uit de toon in de rest van het oeuvre van The Isley Brothers. Niet alleen bespeelt Hendrix zijn gitaar al bijna helemaal in de stijl die hem een paar jaar later beroemd zou maken, ook zingt Ron Isley op een voor hem ongebruikelijke wijze. Hij zingzegt zijn tekst met precies dezelfde Dylaneske uithalen als Hendrix later zou doen. Het roept de vraag op of Hendrix' invloed op The Isleys zo groot was, dat zij gingen spelen zoals hij of dat het juist omgekeerd was: vond Hendrix zijn stijl dankzij The Isleys?

Ten tweede blijken The Isleys de ontbrekende schakel te zijn tussen de oude soul en funk en de hedendaagse r & b. Vaak wordt de r & b afgeschilderd als de zielloze, met computers vervaardigde moderne opvolger van de gloedvolle soul. Maar vooral op de derde cd van The Isley Brothers-box is precies te horen hoe The Isleys in de jaren tachtig met elektronica en drummachines al het geluid van de hedendaagse r & b definieerden. Ineens wordt begrijpelijk waarom Ron Isley zo vaak gastrollen vertolkt op cd's van hedendaagse r & b-sterren als R. Kelly: The Isley Brothers zijn de grondleggers van de arrenbie.

The Isley Brothers: Legacy-Sony 65547