Internationaal

LONDEN

De beurs in Londen had een goede ochtend. De FTSE-100-index steeg met 64 punten tot 6.547 punten. Drie grote bedrijven tekenden voor de helft van deze stijging: oliegigant BP Amoco, bankbedrijf HSBC en farmacieconcern Glaxo Wellcome. De afgelopen weken waren de koersen in Londen gestegen door de haast die beleggers hadden om nog aandelen te kopen voor de verwachte millenniumrust zou intreden. Vrijdag bezorgden winstnemingen de Londens beurs de grootste daling in weken, maar vanmorgen besloten beleggers hun geld weer in gewichtige aandelen te stoppen, zoals BP Amoco en Glaxo. Telecombedrijf Cable & Wireless boekte 4,3 procent koerswinst op berichten over interesse van Deutsche Telekom. Het fusievirus bereikte ook de bouwwereld, waarover de Sunday Times gisteren meldde dat Lafarge drie miljard pond zou willen neertellen voor de Britse cementmaker Blue Circle Industries. BCI steeg 5,4 procent en was daarmee een van de sterkste stijgers.

FRANKFURT

Op de beurs in Frankfurt herstelde Mannesmann zich enigszins van de koersdaling die afgelopen vrijdag inzette na de afwijzing van het verhoogde bod van Vodafone. Het aandeel bleef min of meer gelijk en dat gold eigenlijk voor de hele beurs waar de DAX-index slecht met 14 punten steeg tot 5.970 punten. Deutsche Bank ging ruim één procent omlaag omdat de bank er niet in is geslaagd mede-aandeelhouders in Philipp Holzmann en schuldeisers te overtuigen van een reddingsplan voor dit wankelende bouwbedrijf.

PARIJS

De telecomkoorts was ook in Parijs voelbaar en dreef daar de aandelenkoersen op. De Franse beurs boekte vanmorgen opnieuw een record, nadat de CAC-40-index afgelopen vrijdag het zoveelste all time high had genoteerd. Rondom het middaguur stond de index 35 punten hoger op 5.298 punten. De meeste aandacht ging uit naar Vivendi, dat nu ook werd genoemd in het overnamegevecht tussen het Britse Vodafone en het Duitse Mannesmann. Volgens de Britse krant The Observer zou Vivendi de rol van `witte ridder' krijgen, in een deal waarbij de mobiele-telefoontak van Mannesmann voor een deel zouden worden ingebracht bij het Franse bedrijf. De koers van Vivendi steeg met 1,34 procent en sleepte France Telecom mee omhoog. France Telecom, dat voor 11 procent in de index meeweegt, steeg ruim tweeënhalf procent. Bouwmaterialenhandel Lafarge steeg één procent na het bericht over de bieding die zou worden gedaan op de Britse cementmaker BCI.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio heeft op de eerste handelsdag van de week een aardig winst behaald. De Nikkei-index steeg met 251 punten tot 18.822, een stijging van 1,4 procent.