In Utrecht ontbreekt een basketbalcultuur

Basketbalploeg Prisma speelde zaterdag de eerste thuiswedstrijd sinds de door geldgebrek gedwongen tussenstop. Tegen Werkendam toonde het Utrechtse team dat het dit seizoen niet alleen geld tekort komt.

Het duel tussen The Prisma Beez en Werkendam in het koude sportcentrum aan de rand van Utrecht werd bijgewoond door een kleine honderd basketballiefhebbers. Aanhangers van het bezoekende Werkendam welteverstaan, want het Utrechtse thuispubliek liet het zaterdag opnieuw massaal afweten. ,,Het gebrek aan entourage en enthousiasme bij het publiek is jammer, maar dat is het laatste waar ik me nu druk om maak'', relativeert Martien Voorbij van de Prisma Beez.

De kleine Utrechtse guard is blij dat hij na de gedwongen rustperiode van ruim twee weken weer wekelijks kan trainen en spelen. ,,We hebben bijna drie weken geen wedstrijden gespeeld. Dat is niet bevorderlijk voor een team in opbouw.''

Begin deze maand besloten spelers en bestuur van de door geldgebrek geplaagde basketbalploeg Prisma te stoppen in de eredivisie voor mannen. Op de flink opgeschroefde begroting gaapte een schijnbaar onoverbrugbaar gat van 150.000 gulden.

,,Het clubbestuur heeft risico genomen'', weet Voorbij. ,,Vorig jaar zijn The Beez op de laatste plaats geëindigd en dat wilden we dit seizoen hoe dan ook niet weer laten gebeuren. Daar heb je Amerikaanse spelers en dus een hoop geld voor nodig. De andere ploegen in de eredivisie hebben meerdere buitenlanders in huis. Die spelers maken in een wedstrijd de meeste punten. Wij moeten het doen met één Amerikaan, dan wordt het een kansloze strijd.''

Het budget van de Utrechtse Prisma-ploeg werd daarom opgekrikt van een schamele 80.000 gulden naar een ambitieus bedrag van ruim twee ton. De resultaten moesten met de komst van de Amerikanen Darnell Hahn, enfant terrible José Waitman en coach Philip `PT' Thomas wel verbeteren, zo redeneerde de clubleiding. En dus zou ook het aantrekken van sponsors geen enkel probleem zijn. Voorbij: ,,Aan het begin van het seizoen hebben we inderdaad aardige resultaten geboekt, maar daarmee trek je sponsors kennelijk niet over de streep. Zeker niet in de regio Utrecht.''

Er ontstond een tekort van anderhalve ton en er dreigde een roemloos einde van The Beez in de Nederlandse competitie. ,,Ik was verrast door de situatie, maar bovenal teleurgesteld'', zegt de in augustus aangestelde coach PT Thomas. ,,We hebben in het eerste kwart van het seizoen aan alle verwachtingen voldaan, alle doelstellingen gehaald. Wat kun je met een ploeg met allemaal nieuwe spelers nog meer doen?''

Een reddingsplan van de Federatie Eredivisie Basketball (FEB), de sponsor van de Nederlandse basketbalbond en de gemeente Utrecht heeft The Prisma Beez op het laatste moment nieuw leven ingeblazen. ,,De FEB heeft een bedrag van maximaal tienduizend gulden toegezegd waarmee een sponsorwervingsbureau kan worden betaald'', legt teammanager Cock de Ridder uit. ,,Dat bedrag moet aan het eind van het jaar worden terugbetaald. Anders is het alsnog over en uit.'' De gemeente Utrecht heeft 25.000 gulden beschikbaar gesteld voor jeugdclinics in alle wijken. Om het financiële plaatje rond te krijgen hebben ook de spelers hun financiële eisen naar beneden bijgesteld. ,,We ontvangen nu een minimale vergoeding'', aldus Voorbij. ,,In ruil daarvoor krijgen de spelers de zekerheid dat ze ook het einde van het seizoen halen.''

De vergoedingen van de spelers was tot nu toe een belangrijk punt van onenigheid. De spelers van The Beez wilden hun vergoedingen aanvankelijk niet zonder slag of stoot opgeven. Het bestuur van de basketbalvereniging stelde voor dat de basketballers tot half december voor niets zouden spelen en dat het bestuur met de FEB ondertussen zou werken aan een structurele oplossing.

Maar de spelers van Prisma hebben begin november aangegeven in dat geval te stoppen. Inmiddels heeft de reddingsactie van de FEB en de gemeente ook de spelers over de streep getrokken, op voorwaarde dat er snel versterking komt.

Inmiddels is de clubleiding druk aan het onderhandelen. Op korte termijn wordt een opvolger van de inmiddels vertrokken Amerikaan José Waitman verwacht. ,,We hebben geld gekregen van de sponsor van de bond'', aldus De Ridder. ,,Dat geld kunnen we op dit moment nog niet uitgeven, omdat de voorwaarden nog niet bekend zijn. Die Amerikaan kost ons 30.000 gulden. Als we volgend jaar niet verder kunnen spelen, wil ik niet met een schuld achterblijven.''