In Algerije wordt weer meer gemoord

In Algerije is het aantal moordpartijen dat wordt toegeschreven aan moslim-extremisten de afgelopen week scherp opgelopen. De escalatie van het geweld wordt in verband gebracht met de nadering van de islamitische vastenmaand Ramadan, die de extremisten speciaal geschikt achten voor hun strijd voor een islamitische staat. Het geweld, dat sinds 1992 100.000 levens heeft geëist, was het afgelopen jaar verminderd, door toedoen van het leger en onder invloed van politieke verzoeningsinitiatieven.

In totaal vielen de afgelopen week zo'n 50 doden bij moordpartijen, van wie circa 20 zaterdag op een hoofdweg naar het zuiden in Chiffa, bij Blida, 50 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Algiers. Midden op de dag hielden de daders bij een zogeheten `valse controlepost' een bus, een particuliere auto en een taxi aan, die zij eerst met machinepistolen onder vuur namen. Vervolgens sneden zij overlevenden de keel af, aldus de Algerijnse kranten. De actie was opmerkelijk omdat de weg, die overdag druk wordt gebruikt ('s nachts wordt hij om veiligheidsreden gemeden), talrijke zwaar bewapende militaire posten telt.

Eveneens zaterdag werd een scholier gedood toen een bus met schoolkinderen in Bejaia, 200 kilometer ten oosten van Algiers, over een bom reed.

Vorige week maandag werden 19 dorpelingen, onder wie 13 kinderen, met messen en bijlen afgemaakt in het gebied van Chlef, 200 kilometer ten westen van Algiers. Volgens de Algerijnse veiligheidsdiensten werd ook deze moordpartij, evenals diverse andere aanslagen in de afgelopen week, door moslim-extremisten gepleegd.

De Gewapende Islamitische Groep van Antar Zouabri en de Salafistische Groep voor de Verkondiging en de Strijd van Hassan Hattab, blijven zich verzetten tegen het verzoeningsproject van president Bouteflika dat 13 juli wet werd. In dat kader worden moslim-extremisten die zich overgeven, mild behandeld. Sinds 13 juli hebben zich volgens de regering meer dan 1.000 extremisten overgegeven. De gratieperiode loopt 13 januari af. (AFP, Reuters)