Herstel Barings helpt ING

Met cijfers van ING, Fortis en ASR wordt deze week duidelijk hoe de financiële sector het afgelopen kwartaal heeft gedraaid. ING heeft één voordeel: de bankverzekeraar kwam een jaar eerder met slechte resultaten.

De resultaten over het derde kwartaal van ING zullen er komende woensdag extra mooi uitzien. De slechte periode vorig jaar, toen de banktak door toedoen van zakenbank Barings zelfs in de rode cijfers kwam, garandeert een fraaie winstgroei. Analisten verwachten over de eerste negen maanden een nettowinst uit gewone bedrijfsuitoefening van zo'n 2.200 miljoen euro, bijna 40 procent meer dan vorig jaar.

De financiële markten zijn in vergelijking met vorig jaar weer tot rust gekomen en zakenbank Barings behoort tot de grote winstmakers. Ook aan de verzekeringskant zijn geen grote problemen te verwachten. Dochter Nationale-Nederlanden brengt circa tweederde van de winst binnen.

Alleen bij de schadeverzekeringen lopen de resultaten in de branche hard terug. Concurrenten als Delta Lloyd en Royal Nederland maakten vorige week teleurstellende resultaten bekend over de schadeverzekeringen, onder meer als gevolg van grotere aansprakelijkheid voor autobezitters en van enkele forse branden. Dergelijke tegenvallers raken ING ook, maar door de dominantie van de levensverzekeringen zijn al te grote gevolgen voor het totale resultaat niet te verwachten.

Voor ING is de publicatie van de derdekwartaalcijfers wellicht aanleiding om duidelijkheid te verschaffen over de interesse in de Franse bank Crédit Commercial de France (CCF), waarvan ING nu bijna 20 procent bezit. Vorige week deed het verhaal de ronde dat een andere aandeelhouder bereid zou zijn het pakket aan de Nederlandse bankverzekeraar over te dragen. En wanneer in Frankrijk een aandeelhouder meer dan eenderde van de stukken bezit, is hij verplicht een bod te doen op alle aandelen: kosten 10 miljard euro. Verdere aanwijzingen in die richting zouden de kwartaalcijfers direct op de achtergrond stellen.