G. Schouw tot voorzitter D66 gekozen

Gerard Schouw is de nieuwe voorzitter van D66. Het congres van de partij koos de 33-jarige Schouw zaterdag in Zutphen als opvolger van Tom Kok.

Schouw, organisatie-adviseur (Boer & Croon) en oud-wethouder (Dordrecht) wil de partij meer profiel geven, zo kondigde hij na zijn verkiezing aan. Schouw was min of meer de kandidaat van de partijtop. Hij kreeg 290 van de 535 stemmen. Zijn belangrijkste tegenkandidaat, Sietske Van Oogen-Visser (oud-wethouder van Almere) kreeg ruim 170 stemmen. Schouw behoort tot de groep D66'ers die D66 professioneler willen organiseren. Hij vindt dat de partij maatschappelijke thema's sneller moet claimen en ook actiever moet zijn om de eigen standpunten te `verkopen'. ,,We hebben meer pit nodig'', zo zei hij in de aanloop naar zijn voorzitterschap.

De nieuwe partijvoorzitter, die voorzitter is van het wetenschappelijk bureau van de partij, streeft ernaar het ledental van D66 te vergroten tot 15.000. D66 kampt met een sterke teruggang van zijn ledental, waardoor sommige afdelingen te klein zijn om goed te functioneren en inkomsten voor de partij-organisatie achterblijven.

,,D66 is buitengewoon rijk aan goede mensen en goede ideeën en verder zo arm als een kerkrat. U moet maar zo denken: Het omgekeerde zou veel erger zijn'', zei politiek leider Thom de Graaf in zijn toespraak tot het congres.

D66 onthield zich van een discussie over de toekomst van de partij. Scheidend partijvoorzitter Tom Kok pleitte een week geleden nog voor de vorming van een paarse partij via een fusie van D66 en GroenLinks. Fractieleider De Graaf in zijn dankwoord tot de vertrekkende voorzitter: ,,Tom, we zijn samen een tijdje opgetrokken om de partij een eindje verder te helpen. Let wel, deze partij, geen andere.''

De fractieleider zag na vier verkiezingsnederlagen nog onverminderd mogelijkheden voor zijn partij, die hij als de meest vernieuwingsgezinde in de Nederlandse politiek omschreef. De Graaf riep zijn achterban op ,,de tinteling van verandering'' door te geven en ,,het contact met de kiezers te herstellen''. Hij typeerde de essentie van D66 als: ,,Mensen ruimte geven voor een bewuste keuze''. ,,D66 is ook een houding in de politiek: die heb je of die heb je niet.''