EIB laat fraudedienst toch toe

De Europese Investeringsbank (EIB) zal de antifraudedienst OLAF van de Europese Commissie toch zijn boeken laten controleren. Dat gebeurt op grote aandrang van het Europees Parlement. Dat wilde de nieuwe controledienst vooral laten onderzoeken of de EIB fouten heeft gemaakt bij koersspeculaties.

Vorig jaar doken berichten op dat de EIB ongeoorloofde risico's heeft genomen bij speculaties met wisselkoersen. Tijdens een discussie over de bevoegdheden van OLAF wilde EIB-voorzitter Unwin de nieuwe dienst aanvankelijk geen toegang tot de bank verlenen. In een brief aan voorzitter Theato van de begrotingscontrolecommissie van het Europees Parlement schrijft Unwin echter dat hij toch wil meewerken aan OLAF-onderzoeken. OLAF en de voorganger Uclaf brachten vorig jaar 1100 gevallen van fraude met EU-fondsen en btw-heffingen aan het licht, zo bleek uit het vrijdag gepresenteerde jaarverslag over 1998. (ANP)