Drugsgebruik in EU uit sfeer criminaliteit

In de Europese Unie is sprake van ,,decriminalisering'' van drugsgebruik. Dat constateert het in Lissabon gevestigde Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EWDD), dat onderzoek doet naar drugsgebruik in de verschillende Europese landen.

Het drugsbeleid richt zich volgens het drugsagentschap in haar vanmiddag verschenen jaarverslag in toenemende mate op preventie, behandeling van verslaafden en de vermindering van door drugsgebruik veroorzaakte risico's.

De meeste lidstaten van de EU voelen niet voor radicale oplossingen van het drugsprobleem, zoals volledige legalisering of harde repressie. Officieel blijft drugsgebruik verboden, maar in de praktijk worden straffen aan het veranderde beleid aangepast. Volgens het jaarverslag leggen veel EU-lidstaten minder nadruk op vervolging en arrestatie van drugsgebruikers.

De onderzoekers van het EWDD signaleren dat de productie van synthetische drugs in Europa voornamelijk gebeurt in Nederland, Polen, Spanje en Groot-Brittannië. Volgens voorzichtige schattingen bereikte de verkoop van xtc in Britse discotheken in de afgelopen jaren een hoogte van een miljoen doses per weekeinde. Nederland wordt in het jaarverslag speciaal genoemd als een van de weinige landen die het anoniem en kosteloos testen van xtc-pillen als een goede preventieve aanpak beschouwen.

De regeringsleiders van de Europese Unie willen volgende maand tijdens de top in Helsinki een Europese strategie inzake drugsbestrijding voor de komende jaren vaststellen. Nederlandse Europarlementariërs zijn zeer verdeeld over een Europees drugsbeleid. VVD-Europarlementariër Wiebenga is voorstander van een Europese aanpak, waarbij hij aantekent dat de Nederlandse coffeeshops nooit in andere EU-lidstaten aanvaard zullen worden. Groen-Links Europarlementariër Lagendijk denkt dat Europese afspraken ,,onontkoombaar'' zijn en dat dit niet ten koste hoeft te gaan van het Nederlandse gedoogbeleid.

PvdA-Europarlementariër Swiebel is echter tegenstandster van het praten over een Europees beleid zolang er landen zijn die drugsgebruik moreel veroordelen. D66-Europarlementariër Van der Laan vindt dat pas over een Europees beleid kan worden overlegd als er geen kans meer bestaat dat iets van het Nederlandse gedoogbeleid moet worden ingeleverd. CDA-Europarlementariër Maij-Weggen wil echter een Europese aanpak en sluiting van de Nederlandse coffeeshops. De felste tegenstanders van een Europees drugsbeleid in het Europees Parlement zijn overigens de Zweden. Zij vrezen een aantasting van hun harde, repressieve aanpak.